Само в 7DniSofia.bg

Жители под постоянен тормоз: Домовете ни са застрашени! Нарушават закона

балон

Жители на Костинброд и на околните села се оплакват от системния тормоз, който търпят заради балоните с горещ въздух, издигащи се над домовете им почти всяка седмица. В редакцията на Столица.bg се обадиха местни хора, според които красивите на пръв поглед летателни средства, нанасят сериозни щети по сгради и инфраструктура. Най-много са потърпевшите от Костинброд и от селата Драговищица, Голяновци и Петърч.

„Удрят се в жиците, закачат комините, летят над покривите и не спазват никаква дистанция. Нека да си летят над боровата гора край Драговищица, над Петрохан, където искат. Но над къщите нямат право!“, коментира Кристина Николова. Жената уточнява, че проблемът съществува повече от година, но досега не е стигал до медиите и не се е давала гласност. След последния случай в Костинброд, хората са решили да представят и своята гледна точка.

„Наскоро говорих с потърпевши от с. Драговищица. Балонът е щял да бутне покрива им, спрял се е в жиците и паднал в реката до къщата“, разказва Николова. По думите ѝ най-големият проблем обаче е силният шумът, който летателните средства вдигат.

„Хората се оплакват, че всяка събота в 7 часа сутринта започват да бучат. Самият шум много пречи. Да оставим настрана, че се налага да кацат аварийно, когато излезе силен вятър. Аз разбирам, че има неща, които не зависят от оператора на балона. И парапланери са кацали аварийно, това не е проблем. Но с балоните се случва системно. Те летят много ниско, а по Закон не трябва да го правят над населени места“, допълва Кристина Николова.

В редакцията на медията пристигнаха снимки от потърпевши, на които се вижда как балоните летят в непосредствена близост до жиците и комините на къщите. Последните няколко кадъра показват мястото на инцидента край Костинброд, станал на 21 април. Именно този случай стигна до полицията и прокуратурата, тъй като след поредното кацане в частен терен, собственикът на имота нападна „нежеланите гости“ и влезе в саморазправа с тях. Според очевидци при приземяването балонът е бутнал колчета, ограждащи терена, и е повредил елетропастира.

Проверка показва, че преди време фирмата, извършваща полетите, е оперирала на територията на столичния район „Нови Искър“. След редица сигнали и недоволството на хората от селата Доброславци, Житен и Мрамор обаче дейността е била пренасочена към Костинброд.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории