Ганев за коалицията: Хем вълкът да е сит, хем агнето цяло! БСП се спаси от самоубийство

димитър ганев

„В конфликта между Радев и правителството щетата ще е и за двете страни. Президентът окончателно губи възможностите си за влияние върху решенията на изпълнителната власт“. Това заявява в интервю за 24 часа политологът Димитър Ганев.

Според него коалицията не е била застрашена от споровете около оръжието за Украйна.

„По всичко личи, че още на последните два коалиционни съвета всичко е било договорено, за да може хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Или по друг начин казано – хем да окажем военнотехническа помощ, хем да не пращаме оръжие. Хем “Демократична България” и “Продължаваме промяната” да отговорят на натиска на част от симпатизантите, хем БСП да опита да се спаси от електорално самоубийство“, смята анализаторът.

Според него през цялото време се търсел вариант, в който БСП ще има какво да каже пред избирателите си.

„Дали е успяла, това предстои да видим по реакцията на нейните симпатизанти. Но въпреки това политическото уравнение на Нинова през цялото време сочеше, че излизане от коалицията и нови избори е най-лошият сценарий персонално за нея“, категоричен е Ганев.

По оценките му досега БСП не са извлекли никакви електорални ползи от властта си. А при нови избори в тяхното поле ще има още двама силни играчи – “Възраждане” и новата партия на Стефан Янев “Български възход”.

Правителството доста бързо започна да ерозира като обществена подкрепа и да трупа негативи, смята политологът от „Тренд“.

„Съвсем естествено, президентът трябваше да се разграничи от тях, за да не се трупат и на негов гръб. Щетата обаче ще е и за двете страни. Правителството вероятно ще загуби част от своята подкрепа, защото вече няма да бъде легитимирано от Радев, както досега. Президентът пък от своя страна, доскоро обединявал всички партии от промяната, днес губи подкрепата на “Демократична България” и част от “Продължаваме промяната” заради позицията му относно военнотехническата помощ за Украйна. А и изглежда напълно ясно, че Радев окончателно губи и възможностите си за влияние върху решенията на изпълнителната власт“, подчертава той.