Даниел Митов: Петков прави импотентни движения! Безочлив е, гърчи се пред БСП

даниел митов

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов с горещ коментар пред ПИК ТV за решението на Народното събрание за осигуряване на помощ за Украйна.

„Народното събрание прие текст, който не осигурява никаква помощ за Украйна, нула. Съвършено безсмислен текст. Нямаше смисъл да се гласува от парламента нещо, което е в прерогативите на правителството. Днес НС не гласува абсолютно нищо и няма никакъв смисъл това решение. То е импотентно и вероятно е наложено от БСП. Очевидно ни управлява БСП и премиерът няма никакъв авторитет“, отбеляза Митов.

„Единственото нещо, което прави той е да се сгъва пред бившите комунисти“, добави той.

Митов подчерта: „ДБ заявиха, че ще напуснат, ако не се гласува решение за военна помощ, но да видим какво ще направят сега. За нас беше важно да обясним на правителството, по-специално на ПП, че мъдрото решение и изгодното решение в национален интерес на страната ни е първо да дадем истинска военна помощ на Украйна, т.е. стар съветска техника, а ние да договорим доставка на модерно въоръжение за ПВО.“

„Очевидно българското правителство няма никакъв интерес да мисли в интерес на българската отбрана, а се гъне и гърчи пред бившата Комунистическа партия, а ДБ да си направят сметката в каква коалиция се намират. Срамота е да се изнудва държава, която се намира във война в момента. Да я изнудваш да ти праща писмо, с което фактически да ти решава вътрешни коалиционни недоразумения и проблеми. Това е безочливо и безобразно от страна на министър-председателя – само и само да си запази отношенията с Корнелия Нинова и БСП“, заяви Митов.

Той посочи, че е прецедент за българския парламентаризъм парламентът да даде мандат за неща, които вече са в прерогативите на правителството: „Премиерът няма никакъв друг шанс да си запази мнозинството и правителството, освен да прави такива импотентни движения“.

Според него е трудно да се разбере какво мисли министър-председателят Петков: „Аз оставам с впечатлението, че той много често папагалничи изречения, които е чул, но не е разбрал и се опитва да ги свърже в някакъв кохерентен абзац, без да знае какво иска накрая. Казусът с РСМ и нашето вето – това вето може да бъде вдигнато само и единствено, ако Скопие изпълни определени условия, които са част от общо разбиране как функционира ЕС и как да се държи със съседите си“.

„Всичките тези еквилибристики за „отместване“ на ветото, са неразбираеми и безплодни поради простата причина, че поне по казуса РСМ има много ясни параметри, които или са изпълнени, или не са“, добави Даниел Митов.