Само в 7DniSofia.bg

Окончателно: Парламентът реши – помагаме на Украйна

министерски съвет заседание

България ще окаже военно-техническа помощ на Украйна, каквато поиска украинският посланик Виталий Москаленко с писмо до парламента и според нашите способности. Това решиха днес депутатите в парламента с 200 гласа „за“, 16 „против“, а един се въздържа.

Решението, с което парламентът дава мандат на Министерския съвет да окаже помощ на Украйна във войната и на бежанците от страната у нас, получи подкрепата на всички партии – ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. А „против“ гласуваха от „Възраждане“, както и по един депутат от ПП, БСП и ИТН. От хората на Слави Трифонов бе и единственият въздържал се.

По предложение на ДПС в решението бяха подробно разписани искания на Москаленко, а именно:

1. Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС.

2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане на и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

3. Осигуряване на възможност за изнасяне на зърно във Варна.

4. Засилването на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ.

5. Ремонтна дейност на украинска военна техника в българските военни предприятия.

5. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ – лекарства, дрехи и храни.

Те бяха приети от депутатите със 155 гласа „за“, 15 „против“, а 1 се въздържа. Единствено от ГЕРБ не гласуваха по това предложение.

Освен помощта за Украйна, Министерския съвет ще трябва да измисли и цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“, които предвиждаха само да се даде военно-техническа помощ, но с различни механизми за финансирането й, пък бяха отхвърлени от мнозинството.

Малко преди окончателното гласуване и след като предложението им бе отхвърлено, от ГЕРБ пък поискаха 15 минути почивка.

Проектът на решение, който след редакционните промени, предложени от ДПС, ще гласува пленарната зала е в смисъл, че Народното събрание е съгласно да подкрепи продължаването на подкрепата за членство на Украйна в ЕС. Има ли някоя партия, която да против? ГЕРБ подкрепя членството на Украйна в ЕС. Подкрепяме и помощта за украинските граждани, бягащи от войната. ГЕРБ ще подкрепи и изнасянето на зърното, както и засилването на енергийното сътрудничество. Считаме, че трябва да продължат доставките на хуманитарна помощ. С ясното съзнание, че това решение е едно нищо, защото НС можеше да вземе друго по смисъл решение и наистина да окаже помощ, ГЕРБ ще го подкрепи, защото ние сме убедени евроатлантици и бихме подкрепили всяко решение, което е в полза на мира и сътрудничеството между държавите членове на ЕС, обяви след почивката шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории