Икономист: Пари се намират! Проблемът е колко правителството иска да харчи

икономист стоян панчев

„Държавата и нашите вносители в момента купуват газ на цена, която се търгува на борсата. Съответно, в зависимост от това какво се случва на международните газови пазари, ние ще следваме тези цени, докато не бъде сключен някакъв нов дългосрочен договор.“ Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

„Още от първата актуализация, в която участваше Асен Василев, беше ясно, че заради инфлационния натиск и приходите в бюджета са доста по-високи. Пари се намират, ключовият въпрос е как се харчат. Не е проблемът в приходите, проблемът е колко правителството иска да изхарчи.“

Със следващата актуализация апетитите за харчене ще бъдат доста по-високи, прогнозира икономистът. По думите му част от планираните за капиталовата програма средства вместо за инвестиции ще бъдат харчени за попълване на дупки и антикризисни компенсаторни мерки.

Докато имаме валутен борд, гръцки сценарий няма да има, поясни Панчев. Той допълни, че за да се стигне до гръцки сценарий, трябва да сме в еврозоната.

„Правителството не може да вземе чак толкова много дълг, че да достигнем до гръцкия сценарий. Правителството ще бъде дисциплинирано много по-рано.“

Има голяма каша в помощите за бизнеса, отбеляза Стоян Панчев и даде пример – все още се субсидира заетостта въпреки огромното търсене на кадри.

В ситуация, в която правителството взема „политическо решение да накаже руската агресия“, бизнесът има основания да отиде и да поиска помощи за газа, смята Панчев.

Според него цените трудно ще бъдат намалени, а мерките против инфлацията са палиативни и няма да я излекуват. Колкото повече пари се наливат в потребление, толкова повече ще скачат цените, коментира икономистът в предаването „Преди всички“.

„Тя ще бъде прекратена по много болезнен начин от централните банки – този болезнен начин е нова криза, нова рецесия. Този сценарий е настъпващ някъде в следващата една година.“