БСП размаха пръст на Киро: Смениш ли позицията си за Македония, няма да си премиер

свиленски

Ако си смени позицията за Македония, може да не е премиер, коментира в кулоарите на парламента червеният депутат Георги Свиленски относно възможността министър-председателят Кирил Петков да реши на своя глава да промени българската позиция за членството на Северна Македония в ЕС. За разлика от президента Радев, който днес коментира, че натискът върху страната да свалим ветото на Северна Македония е огромен, Свиленски отрече да ни е оказван натиск да ускорим преговорния процес на Скопие с ЕС.

„Нашата позиция е последователна. Република Северна Македония може да продължи процеса за влизане в ЕС след като изпълни декларацията от 44-то Народно събрание и вече поставените й условия. Това е червена линия за нас, няма как да я прекрачим. Това е червена линия за всички български граждани“, подчерта Свиленски. По думите му обществото ни е обединено по темата, а над 80% от българските граждани подкрепят позицията на БСП. Той уточни, че решението се споделя от коалиционното управление, а одобрение имало и у голяма част от опозицията.

„Ако премиерът на своя отговорност реши да прави нещо, е ясно какъв е изходът. Просто няма да бъде премиер повече“, категоричен бе шефът на ПГ на БСП.