ШМЕНТИ КАПЕЛИ: Пробутват ни за Гергьовден агнешкото от Великден, подвеждат клиентите

53417879_2169002303216115_428970475847155712_n

Търговци слагат във фризера залежалото след Великден агнешко и се готвят да го продадат на Гергьовден. За това алармира пред „Телеграф“ шефът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. По думите му Българската агенция за безопасност на храните трябва да вземе мерки, за да не се подвеждат по този начин потребителите.

Заради високите цени българите този Великден са купили по-малко количество агнешко. Както „Телеграф“ писа, плановете на НОКА бяха за Възкресение и Гергьовден да бъдат продадени около 500 000 хиляди агнета. Потреблението обаче е спаднало, призна Караколев и посочи, че точна равносметка ще има, като мине и Гергьовден. Но отсега може да се каже, че понижението е с поне 10%.

Разфасовки
Производители на агнешко и търговци коментират, че този Великден българинът е минал на по-малки разфасовки. Ако досега една компания си е взимала цяло агне, тази година си е купила половин. Ако преди едно семейство си е купувало бут или плешка, този Великден е сложило на масата си само котлети.

Инфлацията във всички сфери на икономиката, ръстът на цените на агнешкото и масираният внос от Македония са основните фактори да се свие консумацията на българското агнешко, коментира още Караколев.

Очакване
Той очаква цените на мръвките за Гергьовден да не бъдат по-високи от тези за Великден, дори да има леко понижение. Това зависи от политиката на търговеца – някои може да не ги свалят, но други може да го направят, посочи шефът на НОКА.

Справка в седмичния ценови анализ на Министерството на земеделието показва, че цената на агнешкото в седмицата след Великден леко е спаднала. Непосредствено преди празника големите вериги са продавали бута средно по 21,63 лева за килограм, а към края на април цената е паднала вече на 21,53 лева. При плешката намалението е от 20,16 лева на 19,64 лева за кило. Потребители обаче алармират, че с наближаване на Гергьовден цената на мръвките отново е поела нагоре. Междувременно една от големите вериги пусна агнешко на промоция с 30% намаление. Много от по-малките търговци, при които не са останали залежали количества от Великден, пък споделят, че нямат намерение да зареждат отново заради слабото търсене.

Апаши задигат животни преди празника
Добромир Радушев

Първата кражба на агнета в Добричко преди Гергьовден вече е факт. Неизвестните крадци са отмъкнали 3 животни от имот в каварненското село Септемврийци. Според информация от ОД на МВР-Добрич крадците проникнали в стопанската постройка и натоварили агнетата в късна доба. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава от служители на полицията. Крадците не подбират откъде да задигат стоката. Те нападат фермите и домовете на хората, където обикновено минават през деня като търговци, търсещи да купят агнета. Стопаните на животни по селата се чувстват безпомощни пред апашите и се чудят как да си опазят стоката от посегателства в навечерието на празника. Някои разчитат на близки и роднини в битката с крадците, а други плащат на яки мъжаги, за да вардят стоката им. Заради кражбите някои задължително хранят по няколко кучета. С камъни, тояги или с отрова обаче крадците знаят как да се справят и с тях.