Само в 7DniSofia.bg

Който се къпал, къпал! Софиянци пропищяха: Два квартала остават на студен душ

ремонт кръстовище асфалтиране

Два столични квартала ще останат без топла вода за период между 4 и 7 дни след седмица. Това обявиха от „Топлофикация София“ на сайта си. От 16 до 23 май заради извършване на планов ремонт на топлопреносната мрежа на студен душ ще са жителите по някои от улиците на жк „Изток“.

Топла вода няма да има по бул. „Д-р Г. М. Димитров” 42, 52, 52А и 54.

Също така на студен душ остават в района на ул. „Лъчезар Станчев“, бул. „Драган Цанков“, ул. 165 и ул. 172. От същата дата, но до 20 май без топла вода ще са част от жк „Люлин 8, 9 и 10“.

Тази година плановите ремонти се изтеглят по-рано. През 2021 г. в най-големите жеги през юли стартираха дейностите по ремонт на мрежата на „Топлофикация София“ и столичани трябваше да минават или на бойлери, а тези, които не разполагат с такива, трябваше да се къпят, като топлят водата с бързовар или на котлон.

От дружеството не съобщават за нови ремонтни дейности, което означава, че живеещите в останалите райони ще имат осигурено непрекъснато подаване на топла вода. Възможно е обаче тя да е с по-ниска температура, коментира преди дни Александров Александров, изпълнителен директор на столичното дружество.

Обичайно за сезона консумацията при среднодневни температури от около 15 градуса тази на водата е около 60 градуса. При такава ситуация могат да бъдат приложени по-нискотемпературни режими от около 50-55 градуса, обясни Терзийски.

В тази връзка Димитър Тодоров, инженер топлотехник, изрази мнение чрез публикация в социалните мрежи, че при понижение на температурите има опасност от развитие на бактерията легионела.

Според експерта, ако температурата на топлата вода се намали до 55 градуса на входа в абонатната, това значи, че на изхода от топлообменника тя ще бъде около 45 градуса. Това е точно с 10 градуса по-малко от изискването в наредбата за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации.