Радев шамароса Кирил Петков: Невежи сте! Хиляди българи са на ръба! Държавата е пред разруха

кирил петков асен василев

„България у лоялен член на ЕС и НАТО и е солидарна с нашите партньори и съюзници. Но много хора говорят, без да имат собствено мнение.“, това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев.

„Ако нашите партньори им кажат да не предоставят оръжие, те няма да го направят. А ако им кажат да предоставят, те искат точно това. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт“, допълни държавния глава.

Той избори и три фактора, с които трябва да се съобрази решението – близостта през Черно море, голямата историческа диаспора в Украйна, както нуждите на страната ни от газ.

Радев даде пример с Испания, която внася с пъти по-малко газ от България.

„Хората, които взимат решение трябва да се съобразяват със сигурността на България.“, заяви президентът.

Според Радев някои от говорещите го правят с невежество, защото по-думите му не знаят дали има как да опазим небето си, както и докога съюзниците ни ще бъдат тук.

Президентът коментира и думите на Нинова, че ако бъде решено да се предостави военна помощ на Украйна, БСП ще напусне коалицията.

„Ръководството на БСП ще намери начин хем да не носи отговорност, хем да останат в управлението.“, категоричен беше Радев.

Относно ремонта на бойна техника на пехотата в заводи у нас, той подчерта, че някои части се произвеждат у нас, а други се внасят от чужбина и това трябва да се провери.

Относно газовата криза, Радев категорично заяви, че ако цената на газа наистина скочи с 30% стотици хиляди българи и предприятия са на ръба.

Според него, ако решението е нови заеми, все някога икономиката ни ще рухне. Той адресира темата към правителството.