Работодатели: Къде са обещаните компенсации за скъпия ток?! Готвим се за мащабни протести

добри митрев

Готвим се за протести. Това каза в ефира на бТВ председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Той припомни, че на среща с премиера Кирил Петков и двама други министри на 14 март на работодателите им е обещано, че в края на месеца ще създадат работна група, в която ще включат и представители на икономическите оператори, за да търсят устойчив механизъм за поносими и прогнозирауеми цени на електрическата енергия. Такова нещо не се случи, заяви Митрев.

„Уговорката за компенсации беше до 30 април. От вчера компенсации за тока няма. Готвим се за протести, ако българското правителство не осъзнае огромната си роля при такава ситуация, когато няма и природен газ, а цените на електрическата енергия и на горивата са прекалено високи“, добави той.

При разрушените веригите на доставка и при изключително скъпите материали икономиката ни ще катастрофира, предупреди шефът на камарата.

Според него държавата е дала на бизнеса много по-малко компенсации отколкото твърди Кирил Петков. „До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1,260 млрд. лева, от които 450 млн. лева са за ЕРП-тата“, каза Митрев.

Той обясни, че ако бъде спряна природната газ на една пещ в стъкларско предприятие, която 24 часа в денонощието трябва да бъде подгрявана, за да се държи стопилката, не може после да бъде възобновено производството. Такъв пример е завод „Кристал“ в Перник, където след спирането на газа си замина като предприятие, уточни шефът на Българската стопанска камара.

„Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за подкрепа в подобни кризи няма как да се действа иначе освен да се търси държавна подкрепа“, каза пък председателят на КНСБ Пламен Димитров, след като бе попитан дали очаква съкращения на работници.

„Над 25 000 фирми са засегнати от спирането на газа. Там работят близо четвърт милион българи. Надявам се да не се стигне до съкращения. Все пак мярката 60:40 действа до юни включително“, добави той.

Синдикалният лидер допълни, че фирмите, които не могат да се справят, трябва да имат възможност да потърсят подкрепа за май и юни месец. „Ресурси трябва да има до юни включително“, коментира Димитров.

„Инфлацията ще вкара допълнително непредвидени в бюджета за 2022 г. между 2 и 4 млрд. лева приходи. Точно толкова може да похарчим за компенсационни пакети. Нужни са мерки, ориентирани към съответните целеви групи“, обясни той.

„За нас е важно да имаме природен газ и той да е на достъпна цена. Ангажимент на Европейската комисия и на българското правителство е да осигурят най-добрите условия за това. Ние имахме дългосрочен договор на цена около 150 лева. Над нея икономиката не може да си позволи да плаща. Затова са нужни компенсаторни механизми“, подчерта Митрев.

„Тези компенсации идват от българската икономика, а не от бюджета, защото цените на електрическата енергия ги платиха всички небитови потребители в пъти по-високи. Ние сме дали няколко милиарда, а са ни върнати под формата на компеснации 1 млрд. лева. Затова обедняваме и цените растат и хората изнемогват“, добави той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории