Огромен скандал! Вицепрезидентът Йотова поиска оставката на Асен Василев! Причината: комисионни

7 Dni Sofia01.05.2022
румен радев илияна йотова

Президентът свика КСНС в първите часове на руската инвазия. Всички тогава бяха единодушни, че става дума за абсурдна война и инвазия. Това заяви в ефира на „На фокус“ по Нова тв вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Тази позиция не се е променила. Промениха се колебливите решения на правителството“, каза тя.

„Позицията е колеблива на част от правителството. Няма да квалифицирам думите на Василев, че позицията на Радев е позорна, а ще върна топката и ще кажа, че е позорно, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 български фирми за доста съмнителни комисионни, свързани с определени банки и фирми„, каза Йотова.

„Ако това се докаже, ще бъдем изправени пред един огромен скандал с мирис на газ и това изисква оставки или поне тази на Асен Василев„, категорична е тя.

„Ако решението да не се заплаща на „Газпром“ е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма и е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция“, каза тя.

„Неприемливо е утре да отиде нашият министър на енергетика на среща в ЕС без да се е провел коалиционният съвет, който се отложи. Имаме една позиция на г-жа Нинова, която иска възобновяване на преговорите, а другата – да се скъса окончателно с „Газпром“, каквато защитава г-н Василев още преди два месеца, и да се върви към алтернативни доставки“, каза тя.

На въпрос дали България трябва да плаща в рубли, Йотова призна, че не знае какво точно гласи договорът и предварителните договорки:

„Преди време се каза от властта, че ние нямаме проблем да плащаме в рубли, имаме необходимите инструменти“, припомни тя.

Йотова призна, че не е изненадана от позицията на Нинова спрямо президента. 

„Нинова като икономически министър е коалиционен партньор на това отроче ПП. Аз съм един от малкото хора, които вярват, че все още тази коалиция има бъдеще“, каза тя.

Не разглеждам хипотеза правителството да падне. Въпреки сериозните разминавания в коалицията, тя ще оцелее и при тези трусове. Не мисля, че Нинова ще предизвика падането на това правителство“, заяви Йотова.

Тя укори Кирил Петков, че е отишъл като премиер в Украйна, без да може да каже ясна позиция по темата на страната ни: „А, ако е казал, как го е сторил, без държавата реално да е решила. Той е представителното лице на България все пак“, добави тя.