Доктор алармира: Украинските бежанци масово внасят СПИН и други болести у нас! Пазете се

7 Dni Sofia01.05.2022
бежанци

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна“ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди.

Освен солидарност, помощ и подкрепа за бежанците от Украйна, в обществото ни се появяват съмнения, опасения и страхове за това какво ще донесат у нас бягащите от военния конфликт. Тези настроения се подклаждат с различни постове, коментари и твърдения в социалните мрежи.

Според едно от твърденията, циркулиращи във Фейсбук, 25% от влезлите у нас украински бежанци са със СПИН или други полови предавани болести. Твърдението е от публикация в профила на Константин Качулев.

БЛИЦ се върза по телефона с г-н Качулев, който казва, че е магистър фармацевт, за да разберем откъде разполага с посочените от него данни. Той отговори, че ги има от свой източник, който не желае да бъде споменаван.

„Информацията ми е дадена устно и няма как да я докажа. Затова съм писал и съм се извинил след това, че не мога да задоволя аудиторията с писмен документ. Не съм искал да всявам смут… .“..