Харвардците унищожиха България: В София минават на 2-часов работен ден, 1,4 млн. мизерстват в страната

7 Dni Sofia01.05.2022
ваня григорова

Синдикатите и работниците трябва да се борят за такова увеличение на заплатите, което поне да покрие инфлацията, която се очаква да надскочи 20%. Това каза икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова пред БТА.

Тя обясни, че почти 1,4 млн. души в България не могат да покрият жизнения си минимум с парите, които изкарват от труд и това са всички със заплати до 1000 лева. Според последните данни, публикувани от Министерството на финансите, 56% от хората, които получават трудови доходи, са с данъчна основа до 1000 лв., което означава чисто 900 лв. Като брой това са почти 1,4 млн. души. От тях 870 000 са със доход на и под минималната работна заплата. Според нея такъв доход обрича семействата на мизерия, особено ако няма втори работещ в тях.

По думите на синдикалиста в днешния ден под заплаха и натиск от страна на работодателите са и някои допълнителни възнаграждения като клас прослужено време. Работодателите от години се опитват да премахнат възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит, а това би довело до един значителен спад на трудовите възнаграждения, които и без това са ниски, посочи Ваня Григорова. Това не е архаизъм, добавката се изплаща по различен начин в различните държави, но се изплаща, заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“.

Все още българските граждани имат очаквания, че някой друг ще защити правото им на труд , правото им на достойно възнаграждение, смята Ваня Григорова. По думите ѝ има обвинения, че българските работници са получили твърде много права през социалистическия период на развитие на страната. И това не е лошо, но всъщност получавайки наготово права, без да се бори за тях, българският работник е станал твърде пасивен.

Десетки хиляди са минимум работниците, които потенциално могат да бъдат застрашени от спрените доставки на газ, защото това засяга химическата индустрия, стъклопроизводството, машиностроенето и металургията, ТЕЦ-овете, които работят основно на газ, каза в отговор на въпрос Ваня Григорова.

КТ „Подкрепа“ настоява украинските бежанци, които са потенциални български работници, да имат достъп до информация за това какви права имат в страната и откъде могат да получат помощ.

Всеки приток на работна ръка от други държави, подлага под натиск трудовите възнаграждения в приемащата страна. Това го правим и ние като български емигранти в Западна Европа, това е стандартен икономически и социален процес, който поставя работниците в конкуренция помежду им, а когато има конкуренция между предлагащите труд, тогава получаващите труд – работодателите, са в по-силна позиция, каза още тя.

„Но трябва да се знае, че част от работниците от чужбина не са склонни да приемат условията, които им предоставят българските работодатели. Ако имат възможност, а често имат, те бързо напускат страната и отиват, подобно на българските работници, в Западна Европа. Без гарантиран жизнен минимум, най-достъпното решение е да си тръгнеш от страната“, заяви синдикалистът.

По време на пандемията се появиха форми на несигурна заетост като част от куриерските услуги, доставките на храна по домовете и други, каза още Григорова. Това са уязвими работни места, тъй като в огромната си част работниците се трудят без постоянен трудов договор. Хората получават заплащане съобразно извършените доставки, но в повечето случаи това не зависи от работника. Тези хора са в много тежка трудова ситуация, нямат гарантиран доход, допълни тя.

Масово хората в страната се наемат на 4-часов работен ден, а всъщност работят много повече. Мнозинството от тях получават под минимална работна заплата. В сектора за почистване пък има фирми, които предоставят работна ръка с трудови договори при работен ден от два часа, това е честа практика в столицата, каза Ваня Григорова. По думите на експерта проблем е, че не се публикува информация за типа на сключените договори, за трудовите възнаграждения. За да получим част от тези данни, трябва да чакаме някой депутат да постави въпрос в Народното събрание, за да бъде предоставена тази информация от страна на министъра на финансите, което не е така в нормалните държави.