Само в 7DniSofia.bg

Делян Добрев ги разкри: Киро и Асен пуснаха вълка в кошарата и в НЕК! В петък, по тъмно…

7 Dni Sofia01.05.2022
Делян Добрев
Делян Добрев-1

Изненадваща рокада в енергетиката. Депутатът на ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че е бил сменен шефът на НЕК.

„На мястото на стария слагат един, който ако не е съвпадение на имената е един от енергийните търговци –  Мартин Георгиев. Т. е търговец на ток от частния сектор го слагаме начело на държавно предприятие”.

Смяната е станала на тъмно – в петък следобяд, отбеляза народният представител в предаването „Офанзива”

„Това е все едно да пуснеш вълка в кошарата. Така направиха и с „Булгаргаз”. Какво направи там – започна да купува газ от собственото си дружество, но с 30-40 % повече. Това са 100 милиона на месец.”

По думите му директорът на „Булгаргаз” е бил 7 години директор на газовия търговец „Мед“.

„Факт е, че този бивш директор на „Мед“, когато превзема държавното дружество, напада  като вълк – овцете. Тогава сключва сделка за газ за 100 милиона  на месец, което е щета за обществото”.

„Оскъпяването ще доведе дотам хлябът да струва най-малко 2 лева, а едно домакинство ще заплаща 1000 лева на месец за ток“, каза още бившият министър на енергетиката и зам.-председател на Комисията по енергетика.

По думите му властта не купува руски газ, за да взема с 30 евро по-скъп газ от своя фирма-посредник – това е с 100 млн. повече на месец, а за година е 1,2 млн. ръст. „60 млн. евро е разликата в цената. „Булгаргаз“ трябваше да си отвори сметка в руска банка и да превежда пари в долари или евро, а оттам да се превалутира. Заплащането в рубли е руска пропаганда на Путин за пред народа“, подчерта той. И допълни, че от 2015 г. сме диверсифицирани.

„Можем да получаваме по 20 млрд. кубика от север и юг. Трябваше да се потърси газ директно от производителя, а не от прекупвачи и посредници. Така можеше да се сключи договор с Катар и Египет на най-добра цена, а чрез посредници се оскъпява. България няма резервиран капацитет от началното на април в „Ревитуса“, такъв има частната компания „Мед“, от която е бил част сегашният директор на „Булгаргаз“, разкри Добрев. И уточни, че тя има запазен капацитет за всеки месец до края на годината.

„Без газ няма да останем, имаме капацитет по магистралните газопроводи и реверсивни компресори. Празното хранилище в „Чирен“ трябва да нагнетим с газ на сегашната цена. Ще има масов протест, защото от утре няма компенсации за тока“, прогнозира експертът. И завърши с думите, че БСП няма да напусне властта дори да се реши да се изпрати оръжие за Украйна, а ГЕРБ няма да подкрепи правителство на ПП. Избори за него не са подходящи на този етап.  За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории