Асен Василев: Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка

xl_асен_василев_1205

„Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. След като почнем да си получаваме азерския газ, дори може да има намаление на цената“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по Нова телевизия.

„Най-важното е да се каже, че ние бяхме подготвени за тази криза. Вече няколко дена Русия не подава газ към България, няма поскъпване на цената на газа за потребителите“, каза още той.

На 5 май се събира в София координационен съвет с представители от ЕС. Ще се изготви стратегия за договарянето на цената на руския газ, която може да е по-ниска. ЕК прави група, за да се види не само ние как да си вземем, а как газът да стига до ЕС. Това ще стане с общ европейски договор. Това обяви вицепремиерът

„Няма да има скок на цените през месец май. След като почнем да си получаваме азерския газ, дори може да има намаление на цената. Бяхме в Брюксел в четвъртък. На 5 май се събира комисия. Става въпрос за часове и за дни. В изцяло нов свят сме. Дори и да отидем на глобалните пазарни цени, увеличението няма да е над 10 процента. Най-лошият случай е 20 процента нагоре“, обясни Василев.

„Ако Чирен беше 1 милион куб. метра щеше да е по-запълнен, но вече 12 години увеличението на обема му се спира. Предишните години пак е било така, винаги на края на отоплителния сезон пада и после пак се запълва.

„Няма как да преподпишем и да кажем “ Браво, съгласни сме“. България си плати по договора в Газпромбанк, но плащането беше върнато. Няма да има държава, която да плаща в рубли. А дали и на други държави ще има върнато плащането, това е работа на Газпром“, посочи вицепремиера, във връзка със спирането на руския газ за България и Полша.

„Нека да дойде за обсъждане в кабинета, тогава ще стане ясно дали е единна позицията за оръжия за Украйна. Нека не гледаме „Нероден Петко“, да реши кабинета и ще видим какво ще се случи“, заяви той, по повод изпращането на оръжия за Украйна.

„Отношенията с Радев са в най-ниската си точка“, заяви Василев.

„Президентът Радев има много ясно зададени правомощия, които не включват икономическата политика. Добре е ако има мнение, да го споделя лично, а не през медиите. Не е прекратена комуникацията, но това, което прави като изявление не помага“, допълни той.

„Нашият интерес е да имаме независимост, свобода на избор и да си направим сметката, така че накрая българските граждани и фирми да са още по-добре, очаквайки такива агресивни ходове на нашите съседи. Виждали сме безгръбначно и подлизурско поведение, както когато Борисов ходеше при Путин, чакаше по 7 часа и му подаряваше кученца“, посочи Василев.

По неговите думи не се задават предсрочни избори.