Доц. Гълъбов: Радев е говорител на руските интереси от началото на своя първи мандат

антоний гълъбов

„Президентът Радев не е променил позицията си. Тя винаги е била такава. От началото на неговия мандат той обяснява, че санкциите срещу Руската федерация не работят, че трябва да се избере друг подход. Радев е говорител на руските интереси от началото на своя първи мандат. Така че там промяна няма“. Това заяви пред БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

„Промяната е там, че той реагира все по-нервно на това, че управляващата коалиция отказва да следва неговия дневен ред, той не изчака първите 100 дни, той реагира още на 40-ия ден на правителството и в момента виждаме ескалация в същата посока. Но тук няма нова тема.

Това, че управляващите се дистанцираха от Румен Радев беше очевидно преди поне 3 седмици, а сега просто това придоби съвсем публичен и според мен не особено красив вид“, заяви Гълъбов.

„Има мои колеги, които твърдят, че Радев е най-силната фигура в момента, защото му предстои почти петгодишен мандат. Строго погледнато президентът няма възможности да влияе върху изпълнителната власт или върху законодателната. Така че той може да изразява своите мнения, може да говори пред журналисти, може да разказва това, което си мисли, може да цитира обикновените си фрази, но това само по себе си няма да произведе резултат. Аз не изключвам в някакъв момент от време отново да вдигне юмрук и да излезе на площада. Но същинските въпроси на управлението, онова, което интересува българските граждани, не са пререканията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2“.

Попитан за червените линии пред коалицията, доц. Гълъбов коментира, че първата и важна червена линия на коалицията е да не загуби властта.

„Това е обща червена линия, която партньорите много внимателно наблюдават някой да не пристъпи. Оттам нататък за съжаление коалицията влезе в една поредица от проблеми, които са по-маловажни, които не кореспондират с обществения дневен ред и които създават допълнително напрежение, имам предвид основно предоставянето на военна помощ за Украйна. Това не е част от българския дневен ред. Те успяха да доведат тази тема до състояние на криза, тъй като вместо да вземат решение в първата или втората седмица от началото на войната, отложиха това за след втория месец на войната“, подчерта Гълъбов.

Според него, същественият проблем не е в позицията по отношение на Украйна, дори не е и в позицията за Северна Македония. Същественият проблем е в това, че коалицията не работи, не успява да постигне съгласие, да вземе решение, не е ясно кой носи отговорност за решенията, които се вземат и в крайна сметка парцелирането на изпълнителната власт започва да дава крайния си негативен оттенък.

„Всеки от партньорите в коалицията настоява на това, че спазва споразумението и прави каквото смята за добре в рамките на собствения си ресор. Няма общи усилия от страна на никого да повишава сплотеността, да повишава единството на коалицията. Така че проблемите, пред които се изправя управлението, не са само резултат на сложна международна обстановка, тежки финансови условия и т.н. В момента по-сериозните проблеми произтичат от самото управляващо мнозинство, а не от вън“, добави Гълъбов.

Според него, най-възможният сценарий е да се опитат да преодолеят по някакъв начин кризата, която създадоха около темата за Украйна. „Но се опасявам, че няма да могат да преодолеят кризата, която ги очаква, свързана с актуализацията на бюджета. Тъй като всяка една от формациите в коалицията се интересува от това с какви финансови и властови ресурси ще разполага. Подготовката в актуализацията е в ход и според мен до месец, месец и половина най-късно ще бъдем свидетели на най-сериозния стрес тест за тази коалиция, а именно актуализацията на бюджета. Онова, което е най-вероятно е, че ако в следващите 3 месеца управляващото мнозинство и правителството не разберат за какво става дума, какво трябва да се прави и как трябва да се прави, най-вероятно отиваме на избори преди края на годината“, отбеляза доц. Гълъбов