Татяна Дончева: Коалицията не стои стабилно срещу ГЕРБ, има липса на капацитет

Татяна Дончева

Неспособност на управляващите да вземат адекватни решения е израз на разни гласове в един нехармоничен хор. Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Тук проблемът не е даваме или не даваме оръжие, а защото нямат ориентири кои са и как да се справяме с ключови неща за българската икономика и преодоляване на сегашните кризи.

Сегашната коалиция не можем да кажем, че стои стабилно срещу ГЕРБ. Тя не е овладяла лостовете на управление на държавата, заради липса на капацитет, което за мен е притеснително, аргументира се партийният лидер.

По думите на Дончева изцепката в политиката е белег за нестабилност, разклатеност, защото не си наясно със следващите ходове. А реално още в момента, в който вземеш властта, всеки иска да те сменя. В практиката на малките държави – особено в стратегически важен регион като Балканите – един управленец трябва да играе стабилно, убедена е Дончева.

Дончева смята, че българският народ симпатизира на Путин и има хуманно и състрадателно отношение към украинските бежанци. Но ако се върнем в българската история – ние винаги вземаме грешната страна. Хората не искат войната, няма да одобрят войната и тези, които са я запалили, но те не искат да бъдат въвлечени в нея. Тук става дума за това решенията да бъдат правилни, но това ще стане ясно след няколко години, коментира политикът.

Татяна Дончева изрази и своето мнение по отношение на темата за газовата криза и спрените доставки на газ за България. От него става ясно, че тя продължава да симпатизира на Русия, опитвайки се да оправдае действията на Москва.

Притеснителен е начина по който говорим с Русия за газа. Ние обективно сме свързани с възможни руски доставки. И да ни се разказват неща, които ще станат след няколко години, не означава, че ние не трябва да имаме вариант. За мен остава открит въпроса за плащането на газа в рубли…Добре е да знаем писмото, в което се казва как точно „Газпром“ си представя плащането в рубли. Този въпрос трябва да бъде публично обяснен, защо трябва да се съдим с някого. Няма кратки дела, отсече Татяна Дончева.