Румен Овчаров предупреждава: Асене, сниши се, че газът ще скочи двойно

румен овчаров

След 2 дни ще усетим спреният руски газ, когато цената на природния газ ще се повиши двойно. Не с 30%, цената ще се повиши двойно. Сега цената за България е 70 евро за мгв/ч. От началото на следващия месец, ако бяхме продължили да получаваме газ при същите условия, трябваше цената да стане 50 евро, но сега след репченето на министъра на финансите Асен Василев цената ще стане 100 евро.

Това каза бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в ефира на Би Ти Ви.

„Не ми се мисли какво ще стане през следващия отоплителен сезон. Дано да ги има тези количества. След като купуваш кораб, този кораб може да го няма. Корабът не е като тръбата. Защо много искаме да се независими, а не използваме елементарна възможност да бъдем зависими – защото е по-скъпо. От България можеха да го направят преди една-две години.

Те не го направиха, защото е икономически неизгодно. Няма нищо по-опасно от искреното невежество и съвестната глупост. В нашата ситуцията глупостта е безсъвестна. Гледах го онзи ден как Василев се репчи на Русия, спомних си за друг министър – Симеон Дянков.

Тогава ги напляскахме, но след това платихме 600 млн. евро, след като ни осъдиха руснаците. Ние ги пляскаме и си плащаме двойно по-високи цени. Василев се изявява като бъдещ премиер и си прави пиар акциите във Великобритания. Явно се готвят размествания там, не искам аз да бъда критика“, каза Овчаров.