Манолова: Това е най-светкавичната далавера, всеки месец комисионните ще са 10 милиона евро

мая манолова

„Не е вярно, че Путин ни спря газа, сами се отказахме“, заяви лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова пред БТВ.

По думите ѝ договорите за доставка на газ са били сключени буквално за часове, след като „спряхме отношенията си с „Газпром“.

„Вчера са сключени договори за доставка не за някакъв друг, а за руски газ от гръцката ДЕПА и от друга фирма, в която е работил новият шеф на „Булгаргаз“. Това, което се представя, не отговаря на истината. Правителството приключи отношенията си с „Газпром“, но не и доставката на руски газ“, каза още тя.

Манолова коментира, че ще се доставя руски газ чрез посредници на много по-висока цена: „Това е най-светкавичната далавера през последните години. Тя ще коства на бюджета до края на годината около 1 млрд. лева“.

Според Манолова комисионните от това ще са минимум 10 млн. евро месечно. Попитана за кого са комисионните, тя отговори, че са за тези, които са организирали сделката.

По думите ѝ Гърция продължава да купува гръцки газ, както е записано в техния договор – в долари или евро. Според нея ние трябва да плащаме така, както плащат Гърция, Германия и Австрия.

Ще спре ли Русия газа и на Германия и Австрия? „Газпромбанк“ отказа плащанията им

Според нея не е и истина това, че руският президент не иска да се плаща в долари. „Българското правителство се отказа от договора с „Газпром“. Не става въпрос за плащане в рубли, а в долари – просто по сметка, която е в „Газпромбанк“, твърди още Манолова.

Тя добави, че това не е енергийна независимост, а смяна на посредници и осигуряване на комисионни и ако те (управляващите – б.р.) разбират независимостта от руски газ със зависимост от приятелите на новите министри, това не е независимост.

Манолова не отговори на въпроса как би гласувала партията ѝ, ако беше в Народното събрание, за изпращане на военна помощ на Украйна, но допълни, че е против „да изнасяме оръжие за Украйна“.