Съдът върна в ДАНС уволнен ръководител, забранил на Рашков достъп до класифицирана информация

Бойко Рашков

Освободеният по времето на първото водено от Стефан Янев служебно правителство зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков е възстановен на поста си от Софийския градски съд.

Решението е взето на 22.02.2022 година и вече е качено в съответния дигитален архив. То обаче подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС) – дали жалба е подадена, не е публично ясно.
Съгласно взетото решение, ДАНС е осъдена да плати общо малко под 3400 лв. държавни такси и разноски. По-важното обаче е, че Недялков не получава две обезщетения – едното е 20 536,20 лв. плюс лихва, а другото – почти 14 150 лв., но за сметка на това съдът му присъжда 26 925,24 лв. обезщетение плюс лихва, което ДАНС трябва да му плати, защото го е оставил без работа в периода 1 юни – 1 декември, 2021 година.

При освобождаването си Недялков заяви, че ще се обърне към съда, защото основанието да бъде уволнен е, че системно не се справя със задълженията си и уронва престижа на агенцията, но това не е вярно – за доказателство той изтъкна, че бил награждаван. Пред съда представени от ДАНС документи потвърждават това – многократно е награждаван от председателя на ДАНС и от главния прокурор.

Недялков твърди, че е махнат заради резултатите, постигнати от агенцията в „борбата с олигарсите и за разбита шпионска мрежа“.