Бундестагът гласува „за“ изпращане на тежко оръжие за Украйна

Бундестаг

Бундестагът одобри доставките на германско тежко оръжие за Украйна. „За“ гласуваха 586 депутати от общо 693 присъстващи, 100 бяха „против“, а 7 се въздържаха.

Решението бе прието след оживени дебати, продължили повече от час. Срещу него се възпротивиха народни представители от левицата и крайната десница. Управляващата коалиция беше подкрепена от опозиционния блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) на бившия канцлер Ангела Меркел.

В съвместна декларация лидерите на подкрепилите решението формации подчертават, че това е силен сигнал и демонстрация на единство срещу руската агресия в Украйна. Парламентаристите добавят, че подкрепата за правото на Украйна на самозащита е важна за отстояване на мира и свободата в Европа, за търсене на дипломатически изход от кризата.

Германия първоначално отказваше да изпраща всякакво оръжие на Украйна, а по-късно не желаеше да праща тежко военно оборудване като бронирани машини. Тази седмица обаче правителството на Олаф Шолц даде „зелена светлина“ Киев да закупи германски оръжия.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории