От Украйна Петков поиска драстично намаляване на руските дипломати у нас

Кирил Петков в Украйна

Как е възможно… Имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия у нас. Какво направиха те да укрепят отношенията ни?! Недоумението изрази премиерът Кирил Петков от Бердянка, където документира ужаса от войната.

Той заяви, че е добре тези хора добре да се огледат и призова за „симетрично представителство“, като се има предвид посолството на София в Москва, състоящо се от по-малко от 10 души.

Попитан за русофилските партии у нас, Петков посочи ясно „Възраждане“, но по думите му били по-опасни онези, които се криели.

„Неразбиране на ситуацията“ – така премиерът коментира упреците на президента Румен Радев срещу кабинета вчера и повтори тезата на вицето си Асен Василев, че Радев всъщност предпоставял победата на Путин над Украйна.

Петков щял да каже на президента Володимир Зеленски, че Продължаваме промяната ще гласува „за“ военна помощ за Украйна. „Надявам се следващата седмица парламентът да вземе това решение. А не в някакво далечно бъдеще“, заяви министър-председателят. И повтори, че България може да бъде независима от руския газ, както и че страната няма да плаща в рубли за синьото гориво.

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка.

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души, каза Петков.

„Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти… Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население“, коментира още премиерът.