Депутат от „Промяната“: Газ ще има за двайсетина дни

Владимир Табутов

Русия много пряко заяви, че всеки, който не плаща в рубли, няма да получава газ. От февруари месец на европейско равнище се работи по диверсификация на доставките, заяви в предаването „Тази сутрин“ Владимир Табутов – зам.-председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ и член на енергийната комисия в парламента.

„У нас двайсетина дни газ ще има и ще дойде от мерките за солидарност, по инициативата на Европейската комисията ще бъде доставен от нашите съседи и Гърция и Румъния“, увери депутатът.

Смея да твърдя, че плащането в рубли на руския газ, би било нарушение на европейските санкции. В случай, че такова плащане не е предвидено в договорите, които са подписани за доставки, Брюксел има план, който в детайли в средата на май ще очертае пътя за енергийната независимост на Европейския съюз и в частност на България, с конкретни мерки и средства, които ние ще получим дори до края на годината“, отбеляза Табутов.

Според него това включва енергийна ефективност, както и облекчаване на режима за инсталация на централи за възобновяеми енергийни източници.

„С Европейския съюз и на ниво правителство и народно събрание ще засилим законотворчеството, за да може всички седем наказателни процедури, които са в сектор „Енергетика“, да могат да бъдат изчистени“, каза още Владимир Табутов.