ВАС окончателно реши за постройка на Ахмед Доган в парк „Росенец“,

РОСЕНЕЦ

Двуетажната постройка, която се намира на плажа в парк “Росенец”, в близост до имота, станал известен като летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, да бъде съборена. Сградата е незаконна.

Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС) във вторник. До него се стигна, след като фирмата “Стрейтлайн” АД, която е един от собствениците на имота, обжалва решението на административния съд в Бургас от 19 ноември миналата година.

Събарянето на сградата на плажа беше поискано от община Бургас през лятото на 2020 г. Това стана, след като лидерът на “Демократична България” Христо Иванов дебаркира през юли 2020 г. на плажа с гумена лодка точно на метри от двуетажната постройка.

Дружеството, което е на архитекта на комплекса Калин Тихолов, обжалва събарянето на сградата с аргумента, че постройката е още от 1978 г. Според съда това не е така.

“По делото се установява, че с нотариален акт от 12 март 2007 г. “Лукойл Гарант България” – Доброволен пенсионен фонд“ е продал на “Стрейтлайн” АД имота в местността Отманли (парк “Росенец”) с площ от 9 000 квадратни метра, заедно с изградените в него сгради и съоръжения”, посочва ВАС.

Магистратите изброяват и кои са постройките – едноетажна сграда на яхтклуб, хангар за морски съдове и
втори хангар за леки морски съдове, помощна сграда.

В представената скица на яхтеното пристанище – Росенец, тази двуетажна постройка я нямало. Вещото лице, което дало заключение по делото, посочило, че в общината имало кадастрален план на базата на лесопарк “Росенец” от 1989 г. В него били отбелязани големи почивни станции, но не е двуетажната постройка на плажа.