Скандал: Новото вице на Драгомир Заков – разследвано за корупция

Image 6

Новият заместник-министър на отбраната, когото днес премиерът Кирил Петков изненадващо назначи – ген. Станимир Георгиев, е бил разследван от прокуратурата за далавери в дирекция „Инвестиции в отбраната“, извършени по времето на ексвоенния министър Аню Ангелов.

Според запознати, назначаването му сега, е свързано пряко с бъдещото договаряне на сделката със САЩ за купуването на още осем нови бойни самолета от „Локхийд Мартин“, въпреки че първата пратка изтребители F-16 от завода отвъд Океана ще се забави с поне 2 години и вместо през 2023 г. България ще получи първата си доставка през 2025 г.

Именно Георгиев бе част от работната група, която класира през 2016 г. щатските машини на първо място пред шведските СААБ. Още тогава се заговори за тежък лобизъм в избора на вида самолети. По-късно, когато назначи първото си служебно правителство, президентът Румен Радев прати докладите в кошчето за боклук и процедурата тръгна наново – отново с резултат в полза на американските, с ъпгрейд до Блок 70.

Станимир Георгиев обаче бе попаднал в полезрението на обвинението заради одитен доклад, извършен по времето на бившия военен министър Ангел Найденов, констатирал редица нарушения и дори корупционни практики в поверената му някога дирекция.

В крайна сметка стана ясно, че там са допуснати куп административни грешки, заради което обаче той не се сдоби с обвинение. Вместо това, бе пратен не къде да е, а на престижния пост като член на Международния секретариат на НАТО в Брюксел, при това без провеждането на конкурс.

Кое налага назначаването му отново сега, при това като трети заместник на Заков, не става ясно.

За България обаче предстои в идните месеци да вземе ключово решение дали да предприеме стъпки към преговори с департамента по отбрана на САЩ, или ще оформи ескадрилата си хибридно – с машини втора ръка, евентуално от европейските партньори.