За няколко дни тайният износ на оръжия се превърна в обществено достояние

оръжие

Само за няколко дни неофициалният износ на оръжия от България за Украйна се превърна в обществено достояние. Прикрити от Адамов лист от фирми посредници, заводите бълват продукция към силите на Володимир Зеленски. Държавата, в лицето на икономическия министър и председател на Комисията за контрол над оръжейния износ Корнелия Нинова, твърди, че отговорността ѝ приключва с подписа върху договора с търговеца, където Украйна не е спомената, пише в анализ dnes.dir.bg.

Още на 8 март стана ясно, че за три месеца правителството на Кирил Петков е изнесло военна продукция за над 500 млн. евро, което е почти толкова, колкото страната ни изнася за една година.

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова изброи страните, за които България е направила експорт, като сред тях не е Украйна. „Не е невъзможно през препродажби нещо, произведено в България, да стигне в Украйна, но това е отговорност на търговците“, каза тогава тя. От думите ѝ стана ясно, че държавата или не знае кой воюва с наше оръжие – украинци, руснаци, а защо не и терористи, или с игра на понятия публичният противник на военната помощ за Киев опитва да прикрие това, което вече всички знаят – България изнася тихомълком оръжия за Украйна, при това в огромни количества.

Знае го опозицията

Представители на парламентарната опозиция вече показаха документи за полети от България с доставки до най-близкото до украинската граница летище на Полша.

На 20 април лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че „България изнася огромно количество оръжие за Украйна“ и дори посочи: „Тази вечер (бел.ред. сряда) от летище Варна ще излети отново украински АН-12 за Полша. В момента пред „Дунарит“ има колона от украински ТИР-ове, които, доколкото зная, товарят тротил. Вчера от „Арсенал“ също са товарени огромни количества оръжия“.

„През последните два месеца, от 20 февруари до 13 април, т.е. горе-долу в рамките на войната в Украйна, България е изнесла оръжия и боеприпаси за 316 милиона евро. За същия период на миналата година износът е бил за 117 милиона евро, тоест износът е 3 пъти повече и е от нас към контрагенти, за които не се знае накъде препращат оръжието“, обяви на брифинг на 21 април председателят на МГЕРБ Георг Георгиев.

Четири дни по-късно категорично становище изрази и партийният лидер Бойко Борисов: „Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс точно продукцията, която се използва в Украйна“. Това не е тайна. (…) Неслучайно от БСП мълчат, с техния подпис става. Но, както във всичко, задкулисно, тайно, в разрез на всичко, което обещаваха „Промяната“. Това е двуличието им“.

Знае го коалиционният партньор

Непосредствено преди заминаването си за Киев в дипломатическа мисия с премиера Кирил Петков съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов стана първият коалиционен партньор, който публично изрази убеденост, че и без решение на Министерския съвет или Народното събрание страната ни въоръжава Украйна. „И до настоящия момент през известните вече търговски механизми България е доставила това, което може“, категоричен беше Атанас Атанасов по-рано днес.

Знаят го търговците

„В нашия бранш не е тайна, че и в момента големи обеми се доставят през посредници в Украйна. Заводите назначават непрекъснато работници, работят на 3 смени, работи се и в събота, и в неделя. 3 или 4 пъти са увеличени обемите“. Това свидетелства отстраненият от Корнелия Нинова бивш директор на държавната компания за външна търговия със специални стоки Александър Михайлов.

Той отрича да е развивал паралелна оръжейна дейност с частни фирми и твърди, че назначаването на ново ръководство е свързано с „таен износ на оръжия“. Според него доставките са за „всички видове артилерийски системи и боеприпаси за бронирана техника – противотанкова и друга“. Александър Михайлов е категоричен, че изделията отговарят точно на тези, които виждаме да се използват в репортажите от Украйна.

Бившият директор на „Кинтекс“ обяви, че новите договори от началото на военните действия в Украйна са на стойност 2 милиарда лева. Върху тези 2 милиарда лева, през чешки и полски фирми, според него посредниците си начисляват комисионни от „десетки и стотици милиони, изгубени за българската икономика заради една политическа позиция да не се оказва военна помощ на Украйна“.

Александър Михайлов смята, че е невъзможно Корнелия Нинова да не разполага с нужната информация, защото в състава на председателстваната от нея междуведомствена комисия влизат представителства на няколко министерства и специализирани служби. „По своите канали те придобиват оперативна информация и със сигурност докладват на Нинова“, смята Михайлов.

Знае го Западът

„България и още пет държави продават съветски оръжия на американската компания „Ултра дифенс корп.“, базирана в Тампа, Флорида. Същата компания днес снабдява и Украйна“. Това твърди в обширен анализ реномираното американско издание „Ню Йорк Таймс“.

Някои от оръжията, които Пентагонът изпраща на Украйна, са американско производство и дизайн, но други се осигуряват от производители в Източна Европа. Причината – армиите на клиентите им в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни разчитат на оръжия от съветски произход. Този тип оръжия се наричат „нестандартни боеприпаси“ в американските структури по сигурността и отбраната.

„Ултра дифенс корп.“ работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република. Тези страни осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува“, твърди Матю Херинг, собственик на компанията. Според „Ню Йорк Таймс“ Херинг се среща с украински официални лица в Полша, за да разбере какво още може да достави „Ултра дифенс корп.“

Знае го и Русия

На 6 март проруските сепаратисти от ДНР обявиха, че са обстрелвани с български боеприпаси. Новината дойде дни след като в социалните мрежи вече плъзнаха снимки от фронта с произведени у нас оръжия.

„Украинската армия е обстрелвала цели в Донецката народна република с боеприпаси, произведени в България“, каза говорителят на военните сили на сепаратистите Едуард Басурин. „В момента подразделенията на украинската армия и националистически батальони масово използват български боеприпаси за унищожаване на мирно население“, заяви Басурин. Той допълни, че пред медиите се представят част от българските муниции, иззети от унищожена позиция на украинската армия.

Басурин обвини българското правителство, че открито участва в геноцида на славяни в Украйна.

Още на следващия ден – 7 март, Русия включи България в черния списък с неприятелски държави. Вчерашното решение на „Газпром“ да спре доставките и за България, освен заради изискваното разплащане в рубли, беше разчетено от експертите и в политическия нюанс – официалното ни решение за въоръжаване на Украйна губи значение, щом на тихия фронт износът върви с пълна сила.