Румен Радев: Правителството да каже защо само на нас е спрян газът, посещението в Киев е ненужно

румен радев

„Излизат разкрития къде са българските оръжия. Как министърът на икономиката ще обясни на българите и социалистите“, заяви Румен Радев по повод това, че страната ни продава на Полша, Германия, САЩ и други страни оръжия, които се даряват на Украйна.

По повод спирането на природен газ от Русия към България, президентът призова правителството на Петков да излезе и да обясни, защо само за нас и Полша са спрени доставките. Той допълни, че ако не е резервиран газ, то ще видим как отстрани загряват посредници. Радев е на мнение, че алтернатива може да се намери, но това ще изисква време и ще струва по-скъпо на страната ни. От друга страна ситуацията с газа ще бъде тест за европейската солидарност и ще се види дали ЕС ще помогне на енергийно най-зависимата държава.

„Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интерес обслужват и е време да заявят ясно, че защитават българския суверенитет“, допълни Радев.

Той отново се обяви категорично против предоставянето на военна помощ за Украйна. „За съжаление виждаме, че призивите за мир заглъхват и ескалира войнствената риторика и възгласите за победа. Но това какво означава – военна и икономическа ликвидация на Европа“, каза още Радев.

По думите му България трябва да е бъде част от усилията за мир, а удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения. „Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и не разбирам за какво е това посещение“, каза още Радев.

Запитан как ще коментира призива на Кирил Петков всеки да дарява по една заплата за оръжия за Украйна Радев заяви: Според мен политици, които губят чувствителност към проблемите на своя народ не могат да помогнат на други“. Президентът допълни още, че той не веднъж е дарявал заплатата си за пенсионери, за Българската коледа,за болни и нуждаещи се. Радев призова Петков и правителството преди да спасяват Украйна да помислят за хилядите бедстващи в България