Кирил Петков: Утре изпращам Асен Василев и Александър Николов в Брюксел

кирил петков

Утре вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, за да договорят точни стъпки за действие, които вече са планирани. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след края на заседанието на Министерски съвет.

Той обяви, че очаква общ отговор от страна на ЕС за спрените доставки и е получил изрично уверение за това от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Искам да уверя всички български граждани да бъдат спокойни. От поне месец имаме план за гарантиране на количествата газ. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. Имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки. Говорим и с Европейската комисия, защото това е не е, както „Газпром“ се опитва да го изкара – проблем между „Газпром“ и България, а е проблем между „Газпром“ и ЕС“, категоричен бе Петков.

Той посочи, че причината за спирането на газовите доставки от страна на Русия е желанието газът да се плаща в рубли през трети страни, което нито гарантира доставките, нито българските средства.

„Ние няма да дадем този тип едностранен шантаж да бъде използван. Отделно от това правим пълен преглед на договорите с „Газпром“ не само за получаване на газ, но и за транзит през България.“, заяви Кирил Петков.

Премиерът допълни, че тази сутрин отново е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който го е уверил, че строежът на газовата връзка с Гърция върви по план и през юни се очаква тя да е готова.

Вчера в „Булгаргаз“ бе получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени от днес, 27 април. Енергийният министър Александър Николов увери тази сутрин, че за потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред. Руският енергиен гигант потвърди, че е прекратено подаването на синьо гориво за страната ни малко преди обяд.