Рокади в НЕК – двама шефове изхвърчаха, изпълнителният директор-не

НЕК

Двама нови мениджъри в борда на НЕК вече са вписани в Търговския регистър. Преди Великден се заговори, че ще бъде сменен и изпълнителният директор Иван Йончев, но това се оказа мълва. Очакваните промени в НЕК се свързват с аварията в ПАВЕЦ “Чаира”.

След дълъг ремонт, при пускането на едната турбина на помпено-акумулиращата ВЕЦ тя аварира сериозно. Предстоеше пускът и на втората, но и досега това не се е случило.

От съвета на директорите на националната компания е изваден Христо Георгиев, който е в управлението от времето на бившия шеф на НЕК Петър Илиев, пише 24 часа.

Георгиев е бил в столичния електротранспорт и в “Топлофикация – София”. Хора от енергетиката смятат, че двамата са се засекли в дружествата на столичната топлофикация и по-късно Илиев е привлякъл Христо Георгиев в управлението на НЕК. Пред “24 часа” Илиев отрече това да е вярно.

Решението на принципала – съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, е от 12 март, а вписването е преди великденските празници.

На мястото на Георгиев е назначена Ирена Белорешка. Името ѝ се среща сред неправителствени организации, както и като представител на AES EMEA Energy Storage.

Решението на борда на директорите на БЕХ упълномощава изпълнителния директор на холдинга да сключи договор за управление с новоназначения член на борда Белорешка.

В края на март бордът на холдинга освободи и Светослав Спасов от съвета на директорите на НЕК. Преди да влезе в борда на компанията, Спасов е три мандата посланик в Международната агенция за атомна енергия, бил е и неин вицепрезидент.

На негово място в съвета на директорите БЕХ назначава Веселин Мирчев Петров.

Добре информирани коментираха, че е имало причини за освобождаването на двамата досегашни управляващи в НЕК, като в един от случаите член на борда не е гласувал за свикване на заседанието му.

Запознати твърдят още, че най-вероятно новоназначените са от квотата на “Има такъв народ”.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории