Николов: Проверява се дали има спиране на доставките на газ за България

Александър Николов

„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме“. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

„Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация“, коментира още той.

„В началото на април е получено писмо от „Газпром“ относно начина на плащане, дружествата под шапката на БЕХ, са предприели мерки за да се подсигурят количества, включително спиране на добива от Чирен и подсигуряване на количества за по-дълъг период за напред“, посочи енергийният министър.

„Предложената процедура от Газпром за плащане крие рискове. Плащанията ни са регламентирани в долари. Недоставянето на количества от Газпром са нарушения на договорите“, каза още той.

По думите на министъра на енергетиката към днешна дата „Булгаргаз“ разполага с пълен пакет банкови реквизити за извършените плащания и добави, че „БЕХ, включително „Булгартрансгаз“, са осигурили непрекъсваемост на природния газ.“

„Не следва да очакваме ограничителен режим“, заяви Александър Николов.

Той обяви, че днес ще има нова експертна среща за последващи стъпки, като заяви, че България не е единствена в тази ситуация, от вчера е и Полша, и Литва.

„Природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие във войната. Докато съм министър на енергетиката България няма да води преговори под натиск и сведена глава. България не се продава на каквато и да е цена“, заяви още Николов.

На въпрос какво правим с износа на газ за Сърбия той заяви, че страната ни е лоялен партньор на всички съседни държави.

„България не е Русия. Когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави“, добави Александър Николов.

Министърът на енергетиката заяви, че към този момент няма спиране на газа, но т.нар. газов ден започва в 09:00 часа и се прави проверка дали има спиране на доставките на газ. Николов отново заяви, че ще има данни за това по-късно днес, вероятно още заседанието на Министерския съвет. Той не отговори на много от поставените от журналистите въпроси, като обясни, че това ще стане след заседанието на кабинета.