Само в 7DniSofia.bg

Бойко Рашков ударно сменя и назначени от него директори в МВР

бойко рашков

Директорите на националната полиция, на столичната, в София-област, а вече и в Кюстендил са сменени за последните няколко месеца от управлението на редовното правителство. Всички те бяха назначени от Бойко Рашков като служебен вътрешен министър и вицепремиер.

Последният в списъка е Пламен Стоилов, който точно 10 месеца бе шеф на полицията в Кюстендил. Той отива като зам.-началник в жандармерията, а на поста му застава Светослав Григоров.

Стоилов бе назначен от Рашков като временно изпълняващ длъжността директор на 18 юни м.г. Още същия ден имаше грабеж на банка в Дупница. Извършителят се оказа бивш полицай, затънал в кредити. Мъжът бе задържан едва няколко часа след атаката. По време на мандата на Стоилов бяха задържани много дилъри, както и крадци.

Неразкрит обаче остана обирът на 730 000 лв. от дома на дупнишкия търговец на дрехи Ивайло Павлов. Те бяха задигнати в средата на август, докато бизнесменът бил на почивка в Гърция. Бандитът влязъл с подправен ключ. Полицаите имаха заподозрян, дори го задържаха за 24 часа, но не откриха достатъчно доказателства срещу него. Месец по-късно по същия начин бяха откраднати и 330 000 лв. в Благоевград. Криминалисти са категорични, че става дума за един и същ бандит. Затова Стоилов работил и с благоевградските полицаи, но без резултат.

Понижен чрез повишение, както казват в МВР, се оказа шефът на националната полиция Станимир Станев. Той бе назначен за директор през май м.г., а днес е зам. главен секретар на ведомството.

Неофициално се заговори, че на директория пост е трябвало да застане Атанас Илков, сочен за близък до президентския секретар и бивш шеф на пловдивската полиция и вътрешен министър Пламен Узунов. Той обаче бе ръководител на криминалистите, участвали в злополучната акция в Лясковец, при която Петко Стрелеца уби баретата Емил Шарков. Затова вместо Илков за директор бил избран Станев. Той бе шеф на отдел в криминалната полиция, когато шеф беше Илков.

По време на мандата му Националната полиция разследва сключването на неизгодни сделки по строежа на АМ “Хемус”. И докато по разследването на ГДБОП за пране на пари бе задържан Борислав Колев и дори обвинен, по проверката в националната полиция от прокуратурата не са повдигали обвинение.

Станев остана директор до края на 2021 г., а от началото на новата е заместник главен секретар на МВР. Шеф на полицията е Венцислав Кирчев

Всъщност именно в Главна дирекция “Национална полиция” има най-много хора, назначени от Рашков, а след това махнати от него. С изключение на зам.-директора с ресор униформени полицаи Борислав Муеров, всички други заместници са сменяни поне по веднъж. Така например Стойно Цветков бе назначен да отговаря за разследването. Малко след като Станев стана зам. главен секретар обаче, той се върна като главен дознател в СДВР, а на поста му застана Ангел Дулев. Преди това той бе заместник в хасковската полиция на Кирчев. Смята се, че именно разследването за “Хемус” е причината да бъде сменен.

Преди Илков да стане зам.-директор, отговарящ за криминалистите, Рашков бе назначил Тошко Пеловски. Той обаче изкара само месец, преди да бъде пратен като зам.-началник на разследването. Говори се, че и самият Илков също ще бъде сменен, защото е близък с Узунов, а Рашков иска да се отърве от неговите хора.Той обаче е в продължителен болничен.

От всички назначени от Рашков най-дълго на поста си остана Антон Златанов, но и той не се задържа и 40 дни начело на СДВР. Той бе назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи на 19 май м. г. в първото служебно правителство. Още на 28 юни обаче бе сменен с Калоян Милтенов. Мотивът бе полицейското насилие под колоните на Министерския съвет от юли 2020 г. Неофициално обаче се заговори, че Златанов не е махал шефовете на отдели в СДВР, а Рашков ги смятал за лоялни на ГЕРБ.

Затова полицаят бе върнат като зам.-директор на СДВР, какъвто бе преди да оглави дирекцията. Там също не се задържа 2 месеца. Вместо това бе понижен до зам.-началник на столичното 4-о районно управление. Това обаче не бе краят на премеждията на Златанов. Макар и да не бе официално понижен, той бе командирован на границата. Там бе водач на служебно куче и патрулираше по браздата.

Подобна съдба сполетя и Георги Григоров, който бе директор на полицията в София-област. Той бе назначен в същия ден, в който и Златанов. Изкара до март тази година, преди да бъде пратен в Бюрото за подпомагане към министъра, в което работят много от полицейските шефове, издигали се в кариерата в последните няколко години и стигнали върха си при ГЕРБ. На мястото на Григоров временно застана заместника му Георги Тотков, който преди месец беше сменен с Живко Коцев. Коцев беше директор на МВР във велико Търново в първия мандат на ГЕРБ, когато министър беше Цветан Цветанов.

Там бяха пратени бившият шеф на ГДБОП Любомир Янев, на националната полиция Николай Хаджиев, на Гранична полиция Светлан Кичиков, както и на Вътрешна сигурност Стефчо Банков, който после беше уволнен дисциплинарно, след като се оплака, че са му дали кабинет до тоалетната, а сега е прокурорски помощник във ВКП. Бюрото имаше за цел да подпомага министъра по време на изборите. Днес повечето хора са преназначени на други служби, далеч от върховете в МВР.

След като смени ръководствата на главните дирекции без пожарната, Рашков махна и почти всички шефове на полицията по областните дирекции. Сред малцината, запазили постовете си от времето на ГЕРБ, са Калоян Калоянов в Бургас, Петър Коцин във Видин, Щерьо Милчев в Кърджали, Димитър Величков в Сливен и Николай Димов в Смолян. Той обаче се пенсионира на 1 април.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории