Украйна се отказа да иска от НАТО затваряне на небето

самолети

Въпросът за затварянето на небето над Украйна от страна на силите на НАТО вече не е актуален. Това заявява съветникът на ръководителя на офиса на президента на Украйна Олексей Арестович в интервю за изданието „Медуза“, което беше публикувано вчера, 24 април.

На въпрос „води ли Киев както преди преговори с НАТО за затваряне на небето над Украйна“, Арестович заявява: „Не, това е приключен въпрос. Това, което ни трябва – това е система за противовъздушна отбрана, която вече ни се предоставя. А небето ние и сами ще си затворим.“

Той също така е отговорил на въпроса води ли Украйна преговори с страните от Запада за друга военна помощ, освен за доставка на въоръжение.

„На нас ни стига само въоръжението. Ние и сами прекрасно ще се справим. На нас не ни трябват западни войници тук. Но те и няма да тръгнат на такъв ход, ако не бъде нанесен ядрен удар“, смята Арестович.

След пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари Украйна многократно се обърна към страните от запада с молба да затворят украинското въздушно пространство за руски ракети и самолети, а също така помоли да и се доставят въоръжение и средства за ПВО.

В този светъл ден аз и повечето от нас не сме облечени в светли дрехи, но се борим за една светла идея
Арестович дава оценка и на действията на Русия в Донбас. Той признава, че те са доста активни в настъплението си, но проблемът за тях е, че теренът е неблагоприятен за настъпление. Според украинеца силите, които са събрали там, не са достатъчни за решителна победа. Арестович напомня и че украинските бойци, които се намират там, всъщност се намират от осем години и познават много добре терена, „ядосани са и са мотивирани“. По думите му още от самото начало идеята за провеждане на операцията там беше налудничава.

„Това беше обяснено с чисто политическо решение – да се отиде до границите на Луганска и Донецка област и да се обяви победа. Тяхната (на руснаците, бел.ред.) задача сега (след провала на първоначалния план) е да обявят победа. След това те искат да върнат кампанията назад.“

За Мариупол Алексий Арестович заявява, че украински военни все още държат части от града – четири, освен „Азовстал“. А срещата Путин – Шойгу, която руските медии излъчиха широка, Арестович определя като „скеч“. „Първо, Шойгу беше облечен в цивилен костюм. Това беше жест на успокоение. Второ, те излъгаха, че Мариупол е превзет. Трето, Путин каза: „Обградете и не изпускайте“. За обкръжаване са необходими три пъти повече войски, отколкото за щурмуване. И междувременно извеждат войските на други територии, където не се справят добре.“

Самият Арестович предполага, че активните бойни действия ще продължат от две до три седмици при тези темпове на войната и количеството изразходвани боеприпаси и жертви. Това не означава, че боевете ще спрат напълно, но може да е последното настъпление от втората фаза на войната. В този смисъл военна помощ от запада дори ще пристигне със закъснение, но през това време ще се случат много неща, включително и това, че ефектът от наложените санкции ще е видим.

В момента никой не преговаря, признава Арестович като нормално за момента на активна военна операция. Провеждат се консултации, разменят се писма, от време на време и кратки телефонни разговори.

„Всички се надяват на военен резултат. Сега настъплението е в активна фаза, а ние тук (на преговорите) се усмихваме и се преструваме, че всичко е наред.“ Арестович потвърждава, че нищо не се е променило, включително и позициите на Украйна, след преговорите в Истанбул – предложено е да се създаде международна комисия за Крим и страните да бъдат задължени да намерят решение в рамките на 15 години. Същото е и с Донбас. „Дори няма да обсъждаме факта, че това е наша територия. Но тъй като разбираме, че Русия де факто упражнява контрол над тези територии, сме готови за международни преговори по този въпрос.“

На въпрос какво очакват от перспектива за международни преговори, които да се проточат 15 години, Арестович припомня позицията на Кремъл пред войната – че никакви преговори за Крим не са възможни. Сега обаче те „рязко са станали възможни“.

„Къде ще отидат, бедните души?“, задава контра въпрос Арестович и подчертава, че една позиционна фаза на войната, е по-изгодна за украинците. „Намираме се на наша земя. Партизаните работят за нас, природата работи за нас, а Западът ни помага. А те ще трябва да стоят неподвижно и да снабдяват армията на територия, която не ги харесва много… Знаете ли, че зад гърба на руските войски няма нито едно селище и нито един руски войник, с изключение на най-ключовите? Ако пробием тази линия, можем да стигнем до Крим.“

„Тази лудост ще продължи още месец-два, защото просто ще избием всички, ще унищожим всичките им войски“, продължава Арестович, който е наясно, че руснаците могат да задържат Крим, но не и териториите, завзети след 23 февруари – „там ги очакват големи неприятности“, които ще наклонят везните в полза на Украйна, което ще се отрази и пряко на преговорите.