Синоптиците с предупреждение: Ето какво засипва Балканите днес!

Слънчево време времето прогноза

Пустинен прах достигна Балканите. Това предупреждават метеоролозите от Meteo Balkans.

През следващите 24 часа топъл въздух, идващ от Средиземно море, ще обхваща по-голямата част от Балканския полуостров, но, освен очакваното затопляне, въздушната маса ще бъде наситена от високи количества прах от Сахара.

Възможно е небето над западните и централните части от полуострова да се оцвети в лек оранжев оттенък. През следващото денонощие очакваните валежи ще бъдат оцветени и примесени със сахарски прах, но няма причини за тревоги.

Преносът на прах от Сахара става през март, април и май, защото се повишава динамиката на процесите през пролетното време, уточняват експерти.

Минималните температури в понеделник, 25 април, ще бъдат 8° и 13°, в София – около 8°. Днес над страната ще преобладава слънчево време.

Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България, а до полунощ в отделни райони и в Източна ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки.

Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София – около 22°. Това съобщи дежурният синоптик на НИМХ.

Над планините ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа силен вятър от запад-югозапад.

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 9°. Над Черноморието ще преобладава слънчево време.

Вечерта ще има по-значителни, временни увеличения на облачността и до полунощ на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад.

Максимални температури на въздуха: 15°-19°. Температурата на морската вода е между 9° и 13°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.