Само в 7DniSofia.bg

Северна Корея се похвали с „непобедима мощ“, която никой не може да пипне

Северна Корея

Севернокорейските държавни медии заявиха днес, че под предводителството на Ким Чен-ун страната се е сдобила с „непобедима мощ, която светът не може да игнорира и никой не може да пипне“, очевидно визирайки ядрените оръжия на Северна Корея, на фона на подготовката на Пхенян за военен празник, предадоха Ройтерс и БТА.

Утре се отбелязват 90 години от основаването на Народната революционна армия на Северна Корея и международни наблюдатели очакват, че КНДР ще проведе голям военен парад и може би ще предприеме други демонстрации на въоръжение.

Тази година страната проведе безпрецедентен брой изпитания на балистични ракети и американски и южнокорейски висши служители твърдят, че има признаци, че тя би могла да възобнови ядрените си опити за първи път от 2017 година.

Репортаж на държавната информационна агенция КЦТА от днес описа историята на военните постижения на Северна Корея – от битките срещу САЩ през Корейската война от 1950 до 1953 година и по-малки сражения през Студената война до обстрела на южнокорейския остров Йонпьон през 2010 г., който порази военни и цивилни цели.

Въоръжените сили на Севера са оборудвани с нападателни и отбранителни способности, които могат „да се справят с каквато и да било модерна война“, се казва в репортажа. Той похвали „гениалната военна идеология и изключителното военно командване, както и несравнимата смелост и кураж“ на Ким и подчерта заслугата на неговото предводителство при сдобиването на страната с „непобедима мощ“.

Южна Корея е засякла признаци, че Северна Корея подготвя провеждането на голям военен парад около полунощ на неделя срещу понеделник, съобщи информационната агенция Йонхап, позовавайки се на анонимни източници от южнокорейското правителство.

Източниците са съобщили, че е възможно в парада да участват около 20 000 военни и да бъдат показани най-модерните оръжия на Севера, включително междуконтиненталната балистична ракета „Хвасонг-17“, хиперзвукова ракета и ракети, базирани на подводници.