Фирми искат пари за жп проекти, министър Николай Събев отказва

николай събев

29 фирми поискаха с писма до Национална компания“ Железопътна инфраструктура” актуализация на цените по договорите им за модернизация и строителство на жп проекти. Това става ясно от кореспонденция между министъра на транспорта Николай Събев и генералния директор на инфраструктурната компания Златин Крумов.

От писмата, които двамата са си разменили, се разбира, че Събев е уведомен за възникнали сериозни рискове при изпълнението на важни инфраструктурни обекти, финансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Причината – драстичният скок на цените на строителните материали. На министъра е съобщено още, че в НКЖИ продължават да постъпват уведомления от страна на изпълнителите по сключени договори за възникналите обстоятелства и идентифицираните рискове. Шефът на инфраструктурната компания е приложил и 29 писма от фирмите, които министърът му връща.

От фирми настояват да прекратят договорите, ако цените на строителството не бъдат актуализирани.

Оказва се обаче, че Николай Събев не е склонен да се отпуснат допълнителни средства. И отговаря, че всяко изменение или допълнение на договор следва да се извършва при спазване на приложимото законодателство.

Министърът посочва още, че по някои от договорите има забавяне на изпълнителите, поради което било несъстоятелно да иска предоговаряне поради настъпили последващи действия, след като забавата вече е налице.