The Telegraph скандално: Страни от НАТО са доставили военна техника на Русия въпреки санкциите

БТР катастрофа1

Британският вестник The Telegraph обвини европейски държави в нарушаване на ембаргото срещу Русия и то чрез оръжейни доставки.

Британското изданието публикува остра статия, в която обвини водещи европейски държави като Германия и Франция в нарушаване на антируските санкции, доставка на оръжия и стоки с двойна употреба на Русия.

Вестникът не публикува и не уточнява какви оръжия или стоки с двойна употреба са били доставени на Русия въпреки санкциите, наложени след обединението на Крим.

Посочено е, че става дума за „бомби, ракети, снаряди и малки оръжия.“ Изданието отбелязва, че германските компании уж са се възползвали от „вратичката“ в ембаргото и са доставяли стоки с двойна употреба на Руската федерация, включително „пушки и специална техника“ за 121 млн. евро.

Германия отрича обвиненията на вестника и твърди, че е разрешила изнасянето на оборудването за Русия само след като е гарантирано, че стоките са за гражданска употреба.

„Ако имаше признаци, че оборудването ще бъде използвано за военни цели, тогава нямаше да бъде издаден лиценз за износ“, каза представител на германското министерство на икономиката.

Освен за Германия, Франция също е доставяла оръжия на Русия, твърди The Telegraph.

Общо Париж е продадал оръжие на Руската федерация за 152 милиона евро. Изданието добавя, че заедно с „бомби, ракети и торпеда“ френски компании са продали термовизьори за „повече от хиляда руски танка“, както и „навигационни системи за бойни и ударни хеликоптери“.

Изданието припомня, че след обединението на Крим с Русия през 2014 ЕС одобри ембарго върху договорите за внос и износ на оръжия и за износ за Руската федерация на технологии с двойна употреба за военна.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории