Духовници тръгват към „Азовстал“ с мисия от Велики Петък до Възкресение

Митр. Онуфрий

Киевският митр. Онуфрий ще проведе Кръстен ход до „Азовстал“ в Мариупол от Велики Петък до Възкресение. В него ще се включат епископи, свещеници и миряни. Тяхната цел е да помогнат за извеждането на цивилните граждани, които се крият в подземията на завода, ранените войници, както и телата на загиналите. Митр. Онуфрий призовава в този период военните действия около завода да бъдат спрени. Целият участък на кръстния ход от Орехов до Мариупол е 160 км, съобщава „Двери“.

Ето и целия текст на изявлението: „С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник – Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение.

Във връзка с това Украинската православна църква, с усилията на епископата, духовенството, монасите и вярващите, е готова да организира молитвено шествие от Орехов, Запорожка област, до завода „Азовстал“ в Мариупол за оказване на спешна помощ и изтегляне на цивилните. Шествието може да изведе и ранените военнослужещи и да пренесе телата на загиналите. Обръщаме се към всички, от които зависи това, и молим между Велики петък (22 април) и деня на Светото Христово възкресение (24 април) в град Мариупол и околностите му да бъде осигурено прекратяване на огъня и хуманитарен коридор за преминаване на посочения кръстен ход“.

Заводът „Азовстал“ е една от най-големите компании за валцуване на стомана в Украйна и в него работеха над 10 хиляди души. Сега е силно пострадал от бомбардировките на руските войски, които до днес все още не са успели да го превземат. Освен украински войници в подземията на завода се крият около хиляда цивилни граждани. Днес Вл. Путин заповяда спиране на щурма срещу „Азовстал“, за да „запази живота на руските войници“. Град Мариупол, посветен на Божията майка, е сред най-пострадалите от руската инвазия. Той беше най-големият град на Азовско море, признат за един от градовете с най-добри условия за живот в Украйна. Днес 90% от сградите са разрушени. Загиналите жители са между 15 и 22 хиляди души. Цялата му градска част е превзета от руснаците и властите на самообявилата се Донецка република


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории