Петков си измисли земетресение в Царево, за да отиде на Великденска литургия

payimage-515766

Премиерът Кирил Петков си измисли земетресение в град Царево, за да отиде на Великенска литургия. От кратко съобщение от пресслужбаната на Министерски съвет става ясно, че Петков ще отиде в църквата „Свето Успение Богородично“. Причината е, че „премиерът ще се запознае с пораженията върху църковната сграда от последното земетресение“.

Премиерът и екипа му ще отидат там към 23:00 часа, за да имат повод да останат и литургията. Това, което са пропуснали обаче Петков и пиарите му е, че в този район от десетилетия не е имало земетресение. Църквата пък „Свето Успение Богородично“ е един от най-старите православни храмове в Царево и никога не е имало поражения по сградата.

По време на правителството на ГЕРБ църквата бе прехвърлена от държавата на Светия Синод, а 12 декара земя около нея бяха дадени за църковни нужни. През 2012 година имотът беше поет от отец Стоян Кралев. Районът е облагороден, беше вдигната и камбанария, а сградата е стабилизирана.

За сериозни разрушения и пукнатини от земен трус и природно бедствие местен не е чувал. Проверка в регистъра на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН показва, че в последните повече от 10 години там не е засичан трус.

Истината е, че Петков е искал да присъства на Великден в храм „Св. Александър Невски“. НСО обаче му заявили, че това е невъзможно, защото тогава там ще бъде президентът Румен Радев. Така на практика премиерът е трябвало да си търси резервен вариант, като прибягва към несъществуващо земетресение и поражения върху църква, каквито няма