Само в 7DniSofia.bg

Осъдиха бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски

Никола-Груевски

Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски, обвинен в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество.

Груевски, който бе премиер на страната десетилетие до 2016 година, когато е свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания, бе съден задочно.

Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, след като получи първа присъда от две години затвор за това, че е използвал за собствени цели „мерцедес“ на стойност 600 000 евро, закупен с обществени пари.

През 2020 година бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ бе осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие.

Сега е осъден за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие. Съдът в Скопие разпореди изземане на тези имоти.

Още четирима души бяха осъдени за съучастничество по това дело, сред които неговият братовчед Сашо Миялков , бивш шеф на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор.

Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 година от СДСМ, която тогава беше в опозиция.

САЩ наложиха неотдавна санкции срещу Груевски заради корупция, както и срещу Сашо Миялков, обвинен, че подкопава демократичните институции.

Властите в Северна Македония искаха неуспешно от Унгария екстрадирането на Груевски, който твърди, че е избягал след заплаха, че ще бъде убит, ако влезе в затвора.

Той е обвиняем и по други дела, включително нападение срещу парламента през 2017 година от протестиращи националисти.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории