Кулеба: Как може да се смятате братя с убийци? Няма да си тръгна без отговор

pm-kuleba-1400-x-1090

Искате да умрем защитени, каза украинският външен министър за изпратените от нас каски и бронежилетки и обяви, че ще остане в България до получаването на ясен отговор дали и ако да, кога Украйна ще получи оръжия, като подчерта, че очаква да получи отговор още днес

От началото на войната чух толкова много извинения за това защо някой не може да помогне на Украйна. Тези хора не са искрени, каза Дмитро Кулеба при откриването на фотоизложбата „Стоп на агресията на Русия срещу Украйна” в Народното събрание.

В навечерието на Великден бих искал да кажа и няколко думи за братството. Как може да се смятате за братя с убийци? Как може да вярвате, че някой, който убива и унищожава по време на Страстната седмица, е ваш брат, попита той политиците ни заради твърденията, че българите и руснаците са братски народи.

Чух няколко довода защо България не бива да оказва военна помощ на Украйна. Първият от тях беше, че трябва да се пази мира в България, а вторият, че България и Русия са братски народи. Отговорът ми е, че за да помогнете на мира, трябва да помогнете на Украйна, подчерта Кулеба.

По думите му тези, които искат да помогнат и сами са били жертви на агресия, намират начин да го направят.

Тези, които обявяват, че са зад определени принципи и ценности, трябва да помогнат на Украйна. Всеки, който намира причини да не изрази своята позиция и да ни помогне, подкрепя агресора, е мнението на украинския външен министър.

Според дипломата българското правителство има затруднения в това да предостави ясен отговор на въпроса дали ще подкрепи Украйна „с нещо повече от хуманитарна помощ”.

Всеки ден, в който ние не получаваме помощ срещу руската агресия – повече войници и мирни граждани биват убити, повече домове ще бъдат унищожени. Призовавам политиците да помислят за това как хората в Украйна загиват, апелира той.

Той е категоричен, че по време на война всеки трябва да бъде на страната на жертвите, а не на агресорите.

Надявам се, че снимките в изложбата ще помогнат на правителството да се опита да си представи през какво минават хората в момента и да вземат правилното решение, добави Кулеба.

Вашата помощ е важна за нас, но за какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие, с което да се отбраняваме. Така вие искате да умрем защитени. Виждам желание от страна на някои политически сили да помогнат. Но виждам и други, които нямат желани да го направят, отчете украинският външен министър.

Както и вчера, така и днес парламентарната група на БСП се скри от среща очи в очи с външния министър на Украйна. Същото сториха и останалите путинови партии днес по време на изложбата – Възраждане, ИТН, ДПС.

Изложбата „СТОП на войната в Украйна“ е организирана от украинското посолство у нас и депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова.

На откриването присъстваха министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко и проф. Михаил Станчев от Харковския университет, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов и лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Автори на фотографиите са граждани на Украйна, станали свидетели на разрушенията в градовете Чернигов, Буча, Харков и Мариупол.