Ето какво решение взе СОС за преименуването на улици и украинското знаме

thumb_834x469_obstina

Столичният общински съвет отново потвърди решението си от предишната сесия и украинският флаг ще се вее пред сградата на Столична община, ул. Московска 33, наред с българския и на Европейския съюз.

След над 2 часа дискусии СОС одобри за втори път решението алея пред Руското посолство да се именува „Героите на Украйна“ и да има пл. „Борис Немцов“. Съветници от групата на БСП сигнализираха областния управител на София град и те бяха отменени.

Споровете в зала „за“ и „против“ законността на именуването продължиха два часа и половина. „Луд ме направихте“, пошегува се председателят на СОС Георги Георгиев, който води сесията.

„Харесва ли ви „Бандера“ или не, това са същите хора от Майдана и вие им ръкопляскате“, каза председателят на „Патриоти за София“. От ДБ Марта Георгиева коментира, че от заповедта на областният управител на София град мотивите са изсмукани от пръстите. „Толкова ли нямаше други аргументи – че алеята не подлежи на именуване от СОС“, попита Георгиева за мотивите на областният Иван Кючуков.

„2 часа слушаме изблици, лишени от логика, ние трябваше да върнем дебата в законността. Георгиева се опитва да тълкува наредбата и не схваща елементарното понятие обект“, контрира Диана Тонова от БСП-София.

„Бих се съгласил с аргументите ви, но вие от ДБ сте заедно в управлението с БСП и коалиционният ви партньор връща решение. Тези политически еквилибристики са интересни, усещам нотка на срам от някой хора. Единственото, което искам да ви кажа, че с днешните два часа и половина, прекарани в общи приказки от миналия СОС, с нищо не допринасяме за развитието на града София, допринасяме само за разделението“, каза Карлос Контрера.

Край на споровете сложи Николай Стойнев от ГЕРБ/СДС, който направи адекватно процедурно предложение. „Дискусията беше доста широка и второ заседание слушаме едни и същи аргументи, ясни са позициите на всички политически групи и да преминем към гласуване“, предложи Стойнев и съветниците гласуваха