Само в 7DniSofia.bg

Русия посече Жерар Депардийо, бил от другата страна на барикадата

Жерар Депардийо

Държавната Дума на Русия предложи френската кино звезда Жерар Депардийо да бъде лишен от руско гражданство. Инициативата е на председателя на партия „Справедлива Русия“ Сергей Миронов. Той смята, че знаменитостите, които осъждат специалната операция на Русия в Украйна, трябва да решат „от коя страна на барикадата са“.

„Г-н Депардийо не скри факта, че не иска да плаща 56% от доходите си във Франция и реши да получи руско гражданство заради 13% данък върху доходите“, посочи Миронов.

„Ако се противопоставите на Русия, то това не е вашата родина – отидете тогава другаде “, каза лидерът на „Справедлива Русия“. По-рано Депардийо направи редица антируски изявления, обвинявайки Москва за конфликта в Украйна. Актьорът също така изрази намерението си да преведе приходите от планираните концерти във Франция на засегнатите украинци.

Агенциите припомнят, че на 1 януари 2013 г. руският президент Владимир Путин даде на французина руско гражданство със специален указ. Депардийо не можеше да сдържи радостта си и навсякъде заявяваше колко много обича Русия. Френският актьор се регистрира в Саранск и дори получи титлата почетен удмурт. През 2018 г. стана известно, че френският актьор се е регистрирал в Новосибирск.