Скандал: Финансовият министър Асен Василев отказа да финансира ваксини за бебета

асен василев

Министерството на финансите (МФ) е отказало да финансира закупуването на ротавирусни ваксини за бебетата, призна главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на 10-ия национален конгрес на пациентските организации.

„Това беше една от програмите, които винаги съм давал за пример като сравнително добре изпълнявана, защото беше постигнала покритие от 30% на децата“, обясни той, цитиран от специализираното издание „Скенер.Нюз“.

Ротавирусната ваксина не е в задължителния календар, но МЗ изработи национална програма, така че поставянето й да е безплатно за родителите, които изберат да предпазят бебетата си от инфекцията, която най-често налага хоспитализация в тази възрастова група. По думите на доц. Кунчев става дума за финансиране от под 2 млн. лева годишно.

„Представяте ли си в какво състояние са изпаднали майките, които знаят, че имат достъп, някои от тях са направили първия прием и изведнъж разбират, че държавата не стои зад тази програма. Заради важността на програмата и бебетата да са защитени МЗ взе решение да продължи финансирането й със свои собствени средства.

Това обаче е показателно колко трудна е работата по тези програми“, посочи главният здравен държавен инспектор. Той направи извод, че без обединени усилия на хората, които разбират темата и без постоянен натиск на обществото, нищо няма да се постигне за по-широк обхват срещу ваксинопредотвратими заболявания.

„Недоверието към COVID ваксините започва да се отразява и върху всичко останало“, алармира още доц. Кунчев. И даде пример: През 2011 г. сме имали 96% обхват с ваксината срещу хепатит В – доказан препарат, който се поставя в лечебно заведение.

През 2021 г. обхватът пада до 79,4%. „Още две-три години по този начин и ще си образуваме следващата епидемия. На практика срещу болести, при които никога не сме падали под 90% обхват, каквито са дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, в момента имаме 89,5%.

Единствената имунизация, при която сме над 90% за 2021 г., е туберкулозната“, коментира тревожните данни доц. Кунчев. Той алармира и за това, че България е единствената държава в Европа без програма за антибиотична резистентност.