Само в 7DniSofia.bg

Скандалите около Генчовска не секват, погнаха я за „България е малка държава“

теодора генчовска

Десницата скочи за пореден път срещу външната министърка Теодора Генчовска – този път и заради отношението й към родината, и за мненията, изразени по време на срещите с украинския й колега Дмитро Кулеба.

Вчера Генчовска възмути обществеността заради думите, че „България като малка държава, ще помага на Украйна, колкото може“, които изрече в съвместната пресконференция с него.

Писателят и отявлен костовист Захари Карабашлиев не остана безмълвен по повод скандала и изригна в социалната мрежа с намигване към партията на Слави Трифонов Има такъв народ, от чиято квота е Генчовска, със следното:

„Имало такъв министър! Говоря за г-жа министъра на външните работи, която вчера започна своето изявление пред украинския си колега г-н Кулеба, че България била “малка държава” и затова щяла да помага на Украйна толкова, колкото… “Малка държава” тя нарече собствената си Родина!?

Припомням, че на днешна дата през 1876 г. шепа луди глави и част от по-будното българско население започват Априлското въстание срещу огромната тогава Османска империя с голямата идея да живеем ние сега в свободна държава. За да може г-жа министъра вчера да я нарече “малка”?! Какъв срам, по дяволите.

Няма малки държави, госпожо. Има малки държавници.

Има малки идеи, малки мечти, малки хоризонти. Има малки хора. И когато тези малки хора ги изпонаизвадят кой знае откъде след поредните избори и ги инсталират по върхови места, тогава вече има и малка държава, даже съвсем мъничка.

Тази госпожа министър за последните месеци (най-драматичните месеци за Европа след Втората световна война) не е забелязвана почти никъде, не ходи почти никъде, а и не се среща с почти никого тук…“.

Генчовска обаче не спира с изцепките си от седмици. След като преди няколко дни на закрито заседание в Народното събрание открито съобщи, че всъшност външната политика на България спрямо РСМ върви по две паралелни линии – нейната и отделно на Кирил Петков и екипа му, днес тя намекна, че двойствени били разговорите по отношение на предоставянето на военна помощ за Украйна.

По думите й тя не била обсъждала темата с Дмитро Кулеба, а това правел само премиерът Петков.