Тошко Йорданов: Призовавам да гласувате тъпо и коалиционно, за да има мир в коалицията

тошко йорданов

Парите за пътните фирми пак доведоха до раздори в коалицията. Повод стана предложение на Любомир Каримански от „Има такъв народ“ сумите да се платят от бюджета на АПИ, което да мине и през неговата комисия, тъй като това плащане трябва да се направи от централния бюджет.

„Предложението на нашия депутат и председател на бюджетна комисия Любомир Каримански за решението за парите на пътните фирми е напълно точно и правилно. В бюджета няма предвидени пари и ще трябва регионалното министерство да ги взима от бюджета си и после ние да ги възстановим през актуализацията иначе това министерство ще стартира с половин милиард назад предварително”, заяви от парламентната трибуна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Той се обърна към депутатите от неговата парламентарна група –„предложението е правилно, но познавайки манталитета на коалиционните ни партньори ще гласуват против. Но аз ви призовавам да гласувате против него, да гласувате тъпо и коалиционно, за да има мир в коалицията. Искам после да е ясно, че всякакво мотане и проблеми с неплащане всички ще ходят при Кирил Петков, Асен Василев, ПП, БСП и ДБ”, обясни Йорданов.

Самият Каримански оттегли предложението си – „за да може треската в МС да се успокои и че аз развалям коалицията. Няма такова нещо”, допълни той.

Йордан Цонев от ДПС от своя страна заяви, че това е противоконституционно и противозаконно и ако това е релевантно на тъпо, значи е такова. Той уточни, че проф. Чобанов еобяснил, че не може да се плати от бюджета на регионалното министерство, а чрез бюджета.

„Ако остане това предложение нека да мине и през комисията по вероизповеданията. Има явен библейски сюжет. Това смокиново листо на Кирил Петков. Няма логика да се съмняваме в качествата на Караджов”, каза от своя страна Любен Дилов от ГЕРБ.

В дуплика Тошко Йорданов подчерта, че това, което ще стане е противоконституционно: „Ние ще сме коалиционно верни и тъпи, нека има парламентарна комисия, която да гарантира всички плащания на всички министерства, защото имало съмнения, че ще се правят далавери. Искам да обясня на всички, които се правят на луди, че когато дадеш на една фирма 50 % ти не си платил печалбата. Второ – има междуведомствена комисия. Сега тука комисия в НС ще забранява решенията на комисията от наши коалиционни експерти. Защо, защото някой правят намеци за далавери.

Нека има комисия, която ще проверява всички останали плащания в министерствата дали са честни, защото 600 милиона срещу 13 милиарда в министерството на Лорер – аз мога да съм тъп, но не до там”.