Внимание! Лавина затрупа десетки коли до хижа Вихрен, в планината е изключително опасно

планинар

Над 10 автомобила са блокирани на хижа Вихрен, след като огромна лавина падна на пътя. Пострадали хора няма, като всички са успели да се приберат. Засега обаче колите ще останат в планината, защото няма вариант да бъдат изтеглени, съобщава Bulgaria ON AIR.

Лавината, която е затрупала пътя за хижа Вихрен, е с огромни размери. Когато снежната маса се е свлякла на пътя, хората са били на безопасно разстояние.

„Те са отишли с колите над нея, тя се е свлякла и е затрупала пътя. Тя е спряла в някакъв момент, понесла е дървета, камъни и т.н. Тръгнала е внезапно, но се е движела бавно, ако човек е тук, може да стои и да я наблюдава, тя се движи като лава. Това говорим за пролетния тип лавини“, каза планинарът Явор Първанов.

В Пирин планина предстоят дни на много висока лавинна опасност.

„Всеки един от тези слоеве в определен момент може да загуби сцепление с горния и да се хлъзне по тях, съответно да предизвика лавина, както казах, възможно е и през пролетта, дори в началото на лятото, това нещо се отцепва до основа, т.нар. „основни лавини“ взимат и част от почвения слой, така пада абсолютно всичко“, допълни той.

В близките дни, докато температурите не се повишат, лавинната опасност не е от най-висока степен.