Доц. Тонев с ужасяващи данни за К-19 у нас: Имаме нужда от промени! Трябва да живеем с вируса

доц тонев

COVID обстановката е динамична. Наблюдаваме международната ситуация. Засега в Европа няма данни, които будят уплаха у нас. Но ще трябва да се научим да живеем с това заболяване. Това каза в студиото на “Събуди се доц.Антон Тонев – председател на здравната комисия в парламента.

Тонев обясни, че са предложени законови промени, които предстои са минат през “Държавен вестник”.

“Това са промени, които дават възможност да се въвеждат мерки без да има локдаун и затваряне на бизнеси”, каза доц, Тонев. Те ще се въвеждат на принципа на грипните мерки, поясни още той.

Председателят на здравната комисия коментира и реформата, при която личните лекари ще отпаднат, а часовете ще се записват изцяло онлайн.

“Системата има нужда от промени, които да дадат възможност лекарската професия да стане привлекателна”, каза Тонев.

Статистиката показва, че дори и след въвеждането на такава реформа, пациентите отново биха се обърнали към своя личен лекар, обясни доцентът.

“Вече създадохме работна група с помощта на БЛС , която проведе своята първа среща. Там обсъдихме в детайл промените. Крайният вид на нашите идеи ще бъдат тази балансна точка, която ще удовлетворява колегите”, заяви доц.Тонев и допълни, че една от техните идеи е да разширят диагностичните възможности на личните лекари.

“Има колеги с повече от една специалност. Някой от тях могат да диагностицират много добре, затова искаме да разширим техните възможности – те да могат да диагностицират, да изписват кръвни тестове и правилно лечение, в рамките на тяхната компетенция”, каза още доц. Антон Тонев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории