Само в 7DniSofia.bg

Ножицата за пенсиите се затваря! Пенсионерите недоволни: Обезсмисляте увеличението

пенсионери пари

„Първата ми пенсия през 2016 г. беше 72% по-висока от минималната, сега е 8%“. Това написа под вариантите, с които могат да се увеличат пенсиите от 1 юли, млада пенсионерка. С вдигането на минималната пенсия, която в момента е 370 лв., а през юли ще стане 392,57 лв., така наречените стари пенсии, които са значително по-ниски, ще се доближат до средния размер от 573,76 лв.

Старите пенсии трябва да получат заслуженото, макар и с голямо закъснение, коментират пенсионери. Други пък от по-младите се дразнят от факта, че са внасяли по-големи осигуровки, а сега увеличението при тях ще е по-малко.

Предстои увеличение от 1 юли на всички пенсии, отпуснати до края на 2021 г. и прогнозата е скокът да е с 6,1%. Социалният министър обеща, че ще се разгледат внимателно няколко варианта за увеличение на парите, които се получават за осигурителен стаж и възраст.

Стаж
Да се преизчислят пенсиите чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, като идеята е да стигне 1,5%. Досега беше 1,2%, а от 25 декември 2021 г. се повиши на 1,35 на сто. За този вариант настояват от синдикатите, защото е може би най-справедлив както за старите, така и за новите пенсии. „Основният начин за увеличението на пенсиите е повишаването на приноса на всяка година осигурителен стаж“, коментира за „Телеграф“ националният секретар на КНСБ Ася Гонева. Според нея този метод заедно с Швейцарското правило трябва да се прилагат регулярно и едновременно, за да може постепенно, но постоянно пенсиите да повишават своята адекватност и по този начин всички пенсионери да могат да живеят достойно.

Швейцарско правило
Увеличение на пенсиите по Швейцарското правило е може би най-дискутираният вариант. Според него те се осъвременяват с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година, тоест инфлацията. Заради скока на инфлацията обаче има идея съотношението да се промени от 25% на 75%. Така по-големият процент ще съответства на по-голяма сума, понеже расте и цифрата на инфлацията.

Това е и предложението на ДПС в парламента. Швейцарското правило не работи за българските пенсионери, тъй като изчислението за увеличение от 6,1% по това правило отговаря на 9,3% ръст на средния осигурителен доход за 2021 г. и 2,9% инфлация. „Реалното поскъпване е по-голямо от допуснатото“, коментира Хасан Адемов, бивш социален министър.

Доход
Формулата на Швейцарското правило се основава на средния осигурителен доход за предходната година. Тук също възниква въпросът, ако се промени формулата на „златното“ правило, от коя година трябва да се вземе средният осигурителен доход. Сега това е предходната, в случая 2021 г., но това предизвиква разтваряне на ножицата между старите и новите пенсии, защото преди 30 години средният осигурителен доход е бил един, а сега съвсем друг и разликата между старите и новите е от порядъка на 300-400 лева. „Пенсиите трябва да се преизчислят чрез осигурителен доход от 2021 г. или поне 2020 г. Другите варианти са несправедливи, не обезсмисляйте увеличението“, коментира във Фейсбук друга пенсионерка.

Комбинация
„Швейцарското правило се прилага за осъвременяване на пенсиите, т.е. вече отпуснатите пенсии се увеличават с оглед запазване в известна степен на тяхната покупателна способност, както и с оглед нарастването на общественото богатство, макар че в нашия закон се държи сметка не за нарастването на брутния вътрешен продукт, а за приходите в системата чрез повишаване на средния осигурителен доход. Това също е правилен подход. Но прилагането на Швейцарското правило според КНСБ е втора линия на подобряване адекватността на пенсиите. Основният начин за увеличението им е повишаването на приноса на всяка година осигурителен стаж“, посочва Ася Гонева от КНСБ. Според синдикатите този вариант би бил най-ефективен и най-справедлив за всички пенсии.

Добавки
Да се увеличат всички пенсии с един и същи процент, като продължи отпускането на добавки към преизчислените пенсии е петият вариант. Той обаче за момента няма много поддръжници.
„Осигуряването е система, която изисква личен принос на осигурените лица и един от най-важните принципи, на които са базирани правилата за неговото функциониране, е принципът „принос-права“. Принципът на солидарност също е приложим, но с мярка и не в нарушение на общовалидните изисквания за достъп до права“, категорична е Ася Гонева, национален секретар на КНСБ.

Играта с коефициенти изкривява системата
„Пенсионната система не зависи от политиците, тя зависи от хората. Когато няма деца и децата са ти заминали в чужбина, няма кой да ти плаща пенсията. Това е истината. Независимо колко осигуровки си платил през живота си“, коментира икономистът Любомир Дацов.

Според него грубата игра с различните коефициенти, с приноса към системата и затова, че минималната пенсия се определя нормативно, я изкривява. „Ако нещата се изкривят на макроикономическо ниво, няма значение какви вътрешни дисбаланси и несправедливости ще се появят в нея. Всеки, който прави реформа, трябва да каже: системата е изкривена по този и този начин, тя трябва да бъде коригирана, това са плюсовете и минусите. Няма универсално решение на въпроса“, категоричен е той.