Ефектът ,,Просто Киро“! Мрачна прогноза: Сметките за ток ще станат непосилни за домакинствата

ток

Цените на тока за бита ще се изравнят с тези на свободния пазар, заради поетите от правителството ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), което ще бъде непосилно за по-голяма част от домакинствата.

Това гласи позиция на КНСБ за Плана, който беше одобрен от Европейската комисия преди да бъде представен на обществото, пише „Труд“.

С Плана правителството на Кирил Петков е поело ангажимент за отпадане на т.н. кръстосано субсидиране за дружествата в рамките на БЕХ и пълна либерализацията на пазара на ток, включително за бита, на две стъпки – от 2023 г. и 2025 г.

Според КНСБ тези промени няма да позволяват домакинствата да купуват по-евтин ток от бизнеса, което ще увеличи сметките им няколко пъти, като промяната ще започне съвсем скоро – още от 2023 г.

Поетият с Плана ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г. включва стъпки за поетапно затваряне на енергийни мощности през 2024 г. и 2026 г., заявяват от КНСБ.

От синдикалната организация настояват да бъде преразгледан ангажиментът за 40% намаление до 2026 г., защото това означава дълбока промяна в комплекса „Марица изток“ още в следващите три години. В рамките на текущата ценова и ресурсна криза е недопустимо да се спират надеждни енергийни мощности на собствени въглища, заявяват от КНСБ.

Планът за намаляване работата на въглищните централи вече е ясен, а териториалните планове за справедлив преход, които трябва да дадат алтернативна възможност за работа на хората, само са споменати бегло в Плана, като се посочва, че трябва да бъдат приети от нова Комисия по енергиен преход.

За осъществяване на справедлив преход във въглищните региони, КНСБ предложи да се извърши картографиране на уменията на работещите в засегнатите предприятия, както и създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони”. И към двете предложения не се демонстрира необходимото разбиране и ангажимент за реализация, посочват от КНСБ.

Заложеният в Плана проект за създаване на съоръжения за съхранение на електрическа енергия със заряден капацитет от 6000 MWh не намери подкрепата на професионалните среди, заявяват от КНСБ.

Според синдикалната организация трябва да се ограничи обхватът на проекта за батериите, който в настоящия си вид ще натовари финансово ЕСО и ще се реализира много по-рано, спрямо ВЕИ централите, които би трябвало да обслужва.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории