Само в 7DniSofia.bg

Развръзваме кесията: Студентите в шок – таксите на някои специалности скачат до небето

пари

Таксите за новоприетите студенти в някои специалности ще скочат над 200 лв.

Това става ясно от проекта за сумите за учебната 2022/2023 г. Средната такса за обучение наесен ще бъде 1150 лв., става ясно от доклада на министъра на образованието акад. Николай Денков. Миналата година тя бе 1090 лв., или средно с 60 лв. по-малко. Ръстът в отделните специалности обаче е различен. Така например обучението в „Теологията“ в СУ „Св. Климент Охридски“ досега беше 1663 лв., а от следващата учебна година ще бъде 1885 лв., или с 222 лв. повече.

Изкуство
В Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ всички специалности, свързани с изкуство, ще бъдат увеличени с 200 лв. за редовните студенти и 100 за задочниците. 200 лв. е увеличението на таксите за първи курс и в НАТФИЗ.

Подготовката на специалисти по обществено здраве и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София също се вдига от 700 на 800 лв., а за „здравни грижи“ от 750 на 800 лв. Със стотачка скача и денталната медицина за новоприетите. Така обучението на бъдещите стоматолози ще бъде колкото на колегите им медици и фармацевти. В УНСС всички специалности ще бъдат със 100 лв. нагоре. Със 122 лв. повече ще излиза и обучението в Стопанската академия в Свищов, а в Икономическия във Варна увеличението е между 50 и 80 лв. В Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ редовното обучение става 740 лв. вместо досегашните 700 лв. Таксите за задочниците също се вдигат със 140 лв. и се изравняват с тези на останалите. С по 50 лв. нагоре ще бъде и обучението в Лесотехническия университет. Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” вдига всички такси с между 20 и 60 лв.

Педагози
В някои университети таксите за бъдещите учители ще бъдат намалени, а в други тръгват нагоре. Обучението на всички бъдещи учители по предмет ще бъде по-евтино в СУ „Св. Климент Охридски“. Там таксата за новоприетите в специалности от направлението „Педагогика на обучението по…“ ще бъде 1075 лв. вместо 1205 лв. В Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, Русенския университет „Ангел Кънчев“ обаче вдигат сумите за новоприети. Най-значителен е скокът на таксата в Благоевград за предметници – от 750 лв. на 1020 лв. В Бургас „педагогиката“ вече ще е с 200 лв. нагоре, във ВТУ – с 60 лв., а в Русе – с 50 лв. Със 150 лв. повече ще плащат бъдещите учители по музика в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.